Tři chytré radary v Plzni zaznamenají každý den v průměru 60 dopravních přestupků

23. leden 2012

Desítky přestupků odhalí v Plzni každý den tři chytré radary. Zachycují motoristy, kteří nerespektují povolenou rychlost nebo jezdí na červenou. Radary jsou na křižovatkách na Belánce, na Borských polích a u autobusového nádraží.

Zaznamenávání přestupků radary funguje tak, že pod povrchem vozovky na takzvané stop čáře je zhotovena indukční smyčka a vozidlo, když překročí rychlost nebo poruší červený signál „stůj“ dá přejezdem přes indukční smyčku impuls do radaru a ten pořídí na stop čáře první snímek, následuje druhý snímek uprostřed křižovatky.

Strážník městské policie si pak data vyžádá, zkontroluje jestli k přestupku došlo, dále čas, datum přestupku a to, jestli je viditelná registrační značka vozidla. Data následně pošle správnímu orgánu, což je Magistrát města Plzně, oddělení dopravních přestupků. Řidič pak do maximálně dvou měsíců od spáchání přestupku dostane obsílku.

Za průjezd na červenou hrozí pokuta až 2,5 tisíce korun a 5 trestných bodů. Za dvě jízdy na červenou nebo výrazné překročení rychlosti během jednoho roku pak může dojít k odebrání řidičského průkazu. Radary v Plzni fungují v ostrém provozu už tři čtvrtě roku. Každý měsíc zachytí bezmála dva tisíce přestupků.

Radary si magistrát najímá od soukromé firmy. Přestupků je ale tolik, že se pronájem městu vrátí už za několik dnů na pokutách. Postupně by se tyto radary měly objevit na všech frekventovaných křižovatkách ve městě.

autor: lum
Spustit audio