Tři obce v Plzeňském kraji čekají dodatečné volby do místních zastupitelstev

6. leden 2023 14:11, aktualizováno

V Trokavci na Rokycansku, Cebivi na Tachovsku a Bukové na jižním Plzeňsku si v následujících dnech užijí voleb více než dost. Ještě před prezidentskými je totiž čekají dodatečné volby do místních zastupitelstev.

V Bukové, která je samostatnou obcí od roku 1971, loni na podzim v řádném volebním termínu nedokázali sestavit ani jednu kandidátku. O obec se pak několik týdnů staral správce z pověření Ministerstva vnitra, některé záležitosti řešil městský úřad v Přešticích. Jak prozradila tajemnice Zdeňka Alblová, jednalo se například o výkon opatrovnictví nebo evidence obyvatel.

Nyní se ale situace výrazně proměnila a v náhradním termínu lidé budou moci vybírat dokonce ze dvou uskupení nezávislých kandidátů. Registraci kandidátních listin a další úkony související s přípravou voleb řešil opět úřad v Přešticích, Plzeňský kraj měl pak na starosti ve spolupráci s obcí distribuci hlasovacích lístků nebo proškolení volební komise. Dodatečné volby do místního zastupitelstva se v Bukové budou konat v sobotu 7. ledna.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio