Tři velké kláštery na Plzeňsku čekají v příštích letech zásadní opravy

17. leden 2018

Opravy a také přípravy nových expozic za 300 milionů chystají v Kladrubech, v Chotěšově a v Plasích. Všechny tři objekty uspěly se žádostí o dotace Evropské unie.

Nejmenší částka připadne klášteru v Chotěšově na Plzeňsku. Přibližně 70 milionů korun je roční rozpočet obce, které klášter od roku 1993 patří. Bývalý klášter premonstrátek z počátku 13. století čeká dosud největší rekonstrukce v jeho novodobé historii.

Hlavním cílem je oprava konventu a vznik depozitáře cenných barokních soch ze západních Čech, které nemůžou být kvůli počasí na svých původních místech. V budoucnu by zde mohly stát restaurátorské dílny, ve kterých by vznikaly i kopie zachraňovaných soch, které je nahradí na původních místech.

Potřebné rekonstrukce se dočká také klášter v Kladrubech

Dalším objektem, který se bude opravovat je bývalý benediktinský klášter z roku 1115 v Kladrubech na Tachovsku. Tam se plánuje obnovit starý konvent a jeho rajský dvůr. Opravy části nového konventu pak umožní vytvoření nových prohlídkových tras.

Jedna zmapuje život benediktinů, její součástí budou třeba barokní cely, nemocniční cela, konventní kaple nebo lékárna. Druhá trasa přiblíží působení rodu Windischgrätzů v Kladrubech, a také vojenské řády. Opravy a nové expozice vyjdou na 120 milionů korun.

Několik desítek milionů spolyká i klášter v Plasích

Zhruba stejně jako v Kladrubech, tedy 120 milionů korun bude stát rekonstrukce bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích na Plzeňsku. Díky evropským dotacím se opraví opatské rezidence a oživí se i opatské zahrady. Nová prohlídková trasa v dosud nepřístupných částech nové prelatury nabídne třeba sklepní prostory starého opatství. Rovněž přiblíží působení rodu Metternichů v Plasích.

autoři: jnm , jik
Spustit audio