Trojská lávka propojuje řadu výletnických cílů. Všechny stojí za návštěvu a vybere si opravdu každý

1. srpen 2023

Ocelová Trojská lávka pro pěší spojuje Císařský ostrov s pražskou Trojou. Otevřená byla v říjnu 2020. Kromě toho, že překlenuje Vltavu, je spojnicí několika pražských turistických cílů. Ze Stromovky po ní pohodlně přejdete k Trojskému zámku s krásným parkem a také k zoologické a botanické zahradě.

Předchozí betonová lávka se zřítila v prosinci 2017 (stála tu od roku 1984). Jejím předchůdcem byl montovaný most. Ještě před ním tu fungoval přívoz, který se na zimu nahrazoval pontonovým mostem.

Přes Trojskou lávku vede cyklotrasa A310, proto na ní tak často potkáte lidi na kolech. Další sportovce můžete z lávky pozorovat na Vltavě, nedalekém umělém slalomovém kanálu. Možná na něm zahlédnete i některé nositele „slavných jmen“.

Lávka pro pěší, Praha Troja, bohatě ji využívají také cyklisté

Do Troje po lávce přejdete ze Stromovky neboli z Královské obory, která ve středověku sloužila k lovu a k honitbě. Založil ji „král železný a zlatý“ Přemysl Otakar II. ve druhé polovině 13. století. Je nejstarší oborou v Praze a zároveň i největším současným pražským městským parkem o rozloze 95 hektarů. Měla pohnutou historii, za husitských dob byla poničena, následně obnovena, v polovině 18. století znovu poničena coby vojenské ležení a pak zase obnovena.

V současnosti Stromovka vzkvétá. Je zelenou oázou uprostřed města, ve které si užijete klid, četné vodní plochy, které napájí historická Rudolfova štola, zastavíte se u památkově chráněné a nedávno zrekonstruované Šlechtovy restaurace, můžete se proběhnout, projet na kole nebo si jen tak lehnout do trávy. Anebo hledět ke hvězdám v Pražském planetáriu, které je jedním z největších na světě.

Stromovka a zrekonstruovaná Šlechtova restaurace

Ze zámku do zoologické zahrady

Pokud po lávce přejdete na druhý břeh, ocitnete se u překrásného barokního Trojského zámku ze sklonku 17. století, který by se možná spíš měl nazývat vilou. Je totiž inspirovaný honosnými římskými předměstskými vilami, které na svých cestách viděl její stavebník, Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka. Nepřehlédnutelný bílo-oranžový zámek stojí v neméně krásné zahradě.

S tou pak sousedí další zahrady, zoologická a také botanická zahrada. Pražská zoo byla otevřena v roce 1931 a najdete v ní pestrou kolekci zvířat z celého světa a také jedinečné přírodní scenérie a podmanivé výhledy na Prahu. Jedna z nejprestižnějších zoologických zahrad světa se rozkládá na 58 hektarech, je v ní 15 pavilonů a přes 5 000 zvířecích jedinců náležejících k více než 650 druhům.

Botanická zahrada nabízí téměř 30 hektarů upravených expozičních ploch s 15 000 druhy stromů a květin včetně historické vinice svaté Kláry, meditační Japonské zahrady a unikátního tropického skleníku Fata Morgana. Ten je dlouhý 130 metrů, rozdělený do tří částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu a nabízí výlet tropickou přírodou v jakoukoliv roční dobu.

Botanická zahrada Troja a Japonská zahrada, často je pro návštěvníky místem rozjímání

Pokud se na Trojskou lávku v Praze vydáte a chtěli byste všechno, co jsme v jejím okolí zmínili, navštívit, vyhraďte si na to raději celý víkend. Bude rozhodně stát za to.

Spustit audio