Trolejbusová linka číslo 10 aneb pralinka A

V našem seriálu o trolejbusové dopravě v Plzni se dnes podíváme na začátek. Trolejbusy poprvé vyjeli 9. dubna roku 1941. Trolejbusy tehdy mířili na Doubravku a ústřední hřbitov od křižovatky U Jána nedaleko Městských lázní. Jak jsou na tom dnes Městské lázně, raději nepřipomínejme, za to trolejbusy v Plzni jen kvetou. Už 75 let.


Náš tip na výlet:

Anglické nábřeží a centrum Plzně - Plzeňské nábřeží je výjimečné. Plzeň je jedním z mála měst, které nemá vedenou transitní automobilovou dopravu po nábřeží. Za to trolejbusem se u řeky Radbuzy svézt můžete. Vystoupit se dá například v zastávce Anglické nábřeží. Odtud je to kousek na plzeňské náměstí, do Západočeského muzea nebo třeba do plzeňského pivovaru.

Naučná stezka u Radbuzy - Pokud se chcete projít v závětří rušné metropole, vydejte se na naučnou stezku Údolím řeky Radbuzy. Z trolejbusu číslo 10 můžete vystoupit například v zastávkách U Radbuzy, Zimní stadion, Samaritská, Doudlevce ETZ nebo Vodárna. Odtud je to k řece místy doslova jen nadohled.

Od křižovatky U Jána vyjelo před tři čtvrtě stoletím šest vozů. Jejich cílem byla Doubravka. Linka nesla označení písmenem A. O měsíc později se přidala trolejbusová druhá linka s označením H. Písmeno H zřejmě označovalo cílovou destinaci, tedy hřbitov. Dnes konečná zastávka s označením Ústřední hřbitov linky číslo 11.

Trolejbusy v Plzni už vyjížděly v pravostranném provozu. Vpravo se u nás začalo jezdit od počátku druhé světové války. Po válce vznikla z původní konečné U Jána manipulační trolejbusová trať, která se používala až do roku 1977.

Tehdy vznikla nová konečná u Planetária nedaleko hlavního vlakového nádraží. Trolejbusy odtud vyjížděli směrem na Ústřední hřbitov a Doubravku až do konce 80. let. Definitivně byla točna u Planetária zrušena v roce 1999. V té době už v Plzni fungovalo několik dalších trolejbusových linek.

Původní linka A, která dnes brázdí plzeňské ulice pod číslem 10 na trase Pařížská - Černice, už za dlouhých 75 let provozu změnila nejen svůj název a konečnou, ale také samotnou trasu. Symbolicky křižovatkou U Jána alespoň projíždí.

Trolejbusová doprava v Plzni dnes patří k nejmodernějším a nejekologičtějším provozům na světě. Většinu dopravních prostředků tvoří trolejbusy a tramvaje. Zajímavostí také je, že už více než 90% všech vozů plzeňské městské hromadné dopravy je nízkopodlažních. Cílem Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) je do konce roku stoprocentně nízkopodlažní vozový park.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.