Tuny odpadků po sobě zanechávají turisté na Šumavě

Strážci Národního parku Šumava řeší nekonečný problém - turisté po sobě v přírodě zanechávají velký nepořádek. Odpočívadla pravidelně zaplavují papírové kapesníky.

Na nejkrásnější místa Národního parku Šumava ročně přijdou statisíce lidí. Někteří z nich po sobě nechávají velký nepořádek. Hlavně odpočívadla a nocoviště lemují především použité papírové kapesníky. Správci a strážci se neustále snaží odpadky uklízet. Sami ale říkají, že je to nekonečný příběh. „Uklízím nepořádek po některých návštěvnících, kteří putují k Plešnému jezeru a navštíví tady toto odpočinkové místo. Jak si odskakují na potřebu, tak v těchto místech zanechávají kapesníky, papíry nebo vlhčené ubrousky,“ popsal neutěšenou situaci Luděk Švejda z Informační a strážní služby Národního parku Šumava.

Na všech sedmi nocovištích parku jsou přitom k dispozici chemické záchody a donést odpadek do koše také není problém. „Vadí mi to, my si s sebou nosíme sáček, do kterého odhazujeme všechny odpadky a vyhodíme je pak do koše,“ řekla k tomu jedna z turistek Helena Vratovská.

Neukázněným turistům hrozí pokuta

Uklidit napáchané škody po nezodpovědných turistech pomáhají především různé akce. „Je to například akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, které se účastníme od roku 2015,“ sdělil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák a připojit téměř neuvěřitelná čísla: „V letech 2015-2017 sesbíralo 869 lidí přes 3,5 tuny komunálního odpadu.“

Neukázněným turistům hrozí za znečišťování pořádná pokuta. „Odhazování odpadků v národním parku je porušováním zákona a sankce se pohybují do výše do 10 000 Kč na místě pro fyzickou osobu a ve správním řízení potom do 100 000 Kč,“ potvrdil Jan Dvořák. Za posledních pět let návštěvnost parku rapidně vzrostla a s ní bohužel vzrůstá i nepořádek. Do NP Šumava dorazí zhruba 600 000 návštěvníků během celého roku.

autoři: Matěj Vodička , Michaela Svobodová
Spustit audio