Turistické a environmentální centrum se otevře v Kladrubech

Nové turistické a environmentální centrum začne od května fungovat v Kladrubech u Stříbra. Zájemcům bude bezplatně poskytovat informace o životním prostředí a regionálním cestovním ruchu. Bude sloužit také jako první infocentrum Česko-bavorského Geoparku.

Středisko je součástí sítě center Envic, jež má zastoupení v každém z okresů Plzeňského kraje. Pracovníci v něm odpovídají na dotazy k dopravě, odpadů, energetiky, kvality ovzduší, vody a ochrany přírody. V Kladrubech by měla být pozornost soustředěna především na využívání místních přírodních materiálů - aby se do regionu nedovážely, ale naopak se využily ty, které tu jsou.

Kladruby - klášter

Síť center spolupracuje s odbornými organizacemi, které garantují jejich činnost. Jde například o krajské centrum vzdělávání v Plzni, Ústav pro životní prostředí Univerzity Karlovy v Praze, Západočeskou univerzitu, Český hydrometeorologický ústav a další.

Kromě dotazů k ekologii se v něm návštěvníci dozvědí o projektu Česko-bavorského Geoparku. Tento turistický produkt ukazuje geologické a hornické zajímavosti oblasti po obou stranách hranice. V Plzeňském kraji je součástí projektu naučná stezka v nedalekém Svojšíně vysvětlující funkci stromů v lese. Další stezka s tématem minerální prameny vzniká v Konstantinových Lázních, také na Tachovsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio