U Dolního Poříčí stojí Žižkův most. Dnes opuštěná lávka se klene nad ničím a vede odnikud nikam

11. duben 2019
Česko – země neznámá

Ledenice jsou malé městečko na jihu Čech mezi Třeboní a Českými Budějovicemi. A na jejich náměstí je k vidění řada zajímavých artefaktů. Vedle sochy svatého Jana a pomníku padlým v první světové válce tam stojí i dvě kašny - jedna funkční a jedna zasypaná, dále pak pomníček místního faráře, pamětní deska místního ředitele a také pranýř. Což je v tomto případě vysoká kamenná stéla umístěná hned pod okny školy.

Kdy byl most postavený, se přesně neví. Někteří historici se domnívají, že pochází z přelomu 15. a 16. století. Tehdy se totiž v nedalekých Katovicích začala vybírat daň z dobytka, hnaného po silnici k prodeji do Bavorska. Jiní tvrdí, že jde o most barokní, který vznikl při úpravách frekventované silnice.

Každopádně jde o most starobylý, takže se v 19. století objevila lidová pověst, že ho vystavěl sám velký vojevůdce Jan Žižka z Trocnova při svém tažení na nedaleký hrad Rabí. To sice není pravda, ale přesto se od té doby most jmenuje Žižkův.

Most ztratil na významu na konci 18. století, kdy byla důležitá silnice z Katovic do Horažďovic přeložena o zhruba půl kilometr severněji. V roce 1928 pak bylo zregulováno koryto Březového potoka, díky čemuž se jeho tok přesunul rovněž o několik desítek metrů na sever a most tak zůstal na suchu.

K dnes opuštěnému Žižkovu mostu vede jak naučná stezka z Katovic, tak pootavská cyklostezka č. 12 nebo červená turistická značka vedoucí ze Strakonic do Horažďovic. Zhruba kilometr od mostu se nachází vlaková zastávka Dolní Poříčí na trati z Plzně do Českých Budějovic. V bezprostřední blízkosti mostu mohou turisté narazit i na spoustu dalších zajímavostí, jako jsou opuštěné grafitové doly či valy slovanského hradiště.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio