U fotbalového stadionu vyroste relaxační a sportovní centrum

14. září 2011

Poblíž centra Plzně začíná přestavba okolí fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Za rok by se mělo proměnit v relaxační a sportovní centrum přístupné široké veřejnosti. Součástí projektu je i vybudování lávky přes řeku Radbuzu, která spojí rekonstruovaný prostor s areálem pivovaru.

K dispozici bude smíšená stezka pro cyklisty a in-line bruslaře, skate park, horolezecká a boulderingová stěna a také venkovní posilovna. Částečnou rekonstrukcí projde i vnitřní vybavení Brány borců.


Staveniště bude vítězi soutěže výběrového řízení předáno 15. září. Do konce srpna příštího roku by měl být projekt dokončen. Nevzhledný masivní betonový plot, který lemuje fotbalový stadion, bude odstraněn a nahradí ho nový, průhledný. Obnoví se parkové cesty a veřejné osvětlení. V parku vznikne náměstí s fontánou a venkovní galerie. Upraven bude i vstup do vody. Součástí projektu je rovněž vybudování parkoviště s kapacitou 33 míst.Relaxační zóna v blízkosti městského centra naváže na nedalekou Mlýnskou strouhu pod náměstím, otevřenou po revitalizaci loni v červenci.


Park si vyžádá 72 milionů korun bez DPH. Ve výběrovém řízení se díky konkurenci stavebních firem snížila odhadovaná cena o 26 milionů korun. Přestavba prostoru kolem stadionu, poblíž soutoku řek Radbuzy a Mže, získala podporu z evropského programu ROP Jihozápad.

autor: jnm
Spustit audio