U soudu je policista, který s pistolí zasáhl proti řidiči

22. srpen 2018 08:00

Plzeňský soud začal včera projednávat případ vysoce postaveného policisty, který podle obžaloby loni v září se zbraní v ruce zasáhl proti řidiči v Karlovarské ulici v Plzni.

Major Vladimír Slavotínek je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí mu vězení na jeden rok až pět let, nebo zákaz činnosti. U soudu se promítal audiovizuální záznam incidentu z autokamery řidiče. Podle poškozeného policisté riskantní jízdou v černém mercedesu bez označení omezovali dodávku s invalidou, a proto je probliknul. Policisté ho vyzývali k zastavení a na velké křižovatce mu pak zablokovali cestu. Oba důstojníci vystoupili, Slavotínek měl v ruce zbraň a dožadoval se dokladů.

Podle poškozeného i jeho advokáta policisté vytáhli muže násilně z auta v takzvané kravatě. Během zákroku mu sprostě nadávali, což potvrdil záznam i obžalovaný. Podle státního zástupce Jiřího Richtra policista udeřil muže do hlavy nebo ruky a vyrazil mu z ruky mobil, jímž volal na tísňovou linku a dožadoval se pomoci. „Neudeřil jsem ho, nepoužil fyzické násilí, nevzal jsem ho do kravaty," uvedl obžalovaný. Advokát obžalovaného Ronalda Němce tvrdí, že nemuselo k soudu vůbec dojít. „Stačilo, kdyby přinesl flašku a řekl hele sorry, my jsme to přehnali. A dneska jsme u soudu vůbec nemuseli být,“ sdělil českému rozhlasu Plzeň.

Podle policejního prezidia byl zákrok adekvátní, obžalovaný není mimo službu

Jak informovala ČTK, policejní důstojník naopak uvedl, že řidič z Karlovarska do policejního vozu ze strany opakovaně najížděl, a to v zúžených pruzích na opravovaném Pattonově mostě. Poté policistům velmi rychle ujížděl, vysmíval se jim a nereagoval na majáky, světelné signály ani na služební průkaz s odznakem, který mu Slavotínek ukazoval z okna vozu. „Nesl jsem zbraň jen jako taktický prvek hlavní k chodníku. Ještě než řidič otevíral vůz, tak jsem zbraň schoval," tvrdil a vypověděl, že spolu s kolegou byli nasazeni do zátahu jiného útvaru, při němž měl být kvůli únosu dítěte zadržen nebezpečný pachatel vycvičený v cizinecké legii.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla policistu obžalovat. Vyhodnotila svědecké výpovědi, veřejné i soukromé kamerové záznamy, odborné stanovisko k postupu policistů a závěry zadaného znaleckého posudku psychiatra. Obžalovaný Slavotínek byl v té době velitelem plzeňské zásahové jednotky. Podle ČTK je v ní stále, ale nyní je na studijním pobytu na krajském ředitelství policie s nižším platem, mimo službu není postavený. Druhý policista Josef Němec, který byl šéfem zásahové jednotky, se podle vyšetřovatelů žádného trestného činu nedopustil. Podle Slavotínka zůstal ve funkci a soud ho vyslechne zítra.

Podle soudkyně Lucie Bočkové by měl soud rozsudek vynést 27. září, protože potřebuje vyslechnout dva svědky, kteří jsou mimo ČR. „Dokazování bude ještě zajímavé. Zejména z hlediska expertíz. Týká se to jízdy na mostě, tedy té příčiny. Důvodem k zákroku byla agresivní jízda druhého vozu," řekl obhájce obžalovaného Prokop Beneš. Při ujíždění vozu se policista mohl domnívat, že v něm jede někdo nebezpečný. Policejní prezidium vydalo podle Beneše stanovisko, že zákrok byl adekvátní.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související