U Spáleného Poříčí vzniká Podbrdský labyrint

6. říjen 2021 14:46, aktualizováno

Turisticko vzdělávací projekt nabízí možnost navštívit 20 známých i méně známých míst v okolí. Na každém zastavení musí lidé použít Vandrovní knížku, kterou získají v infocentru ve Spáleném Poříčí. Projekt podpořilo město i Plzeňský kraj.

Podbrdský labyrint

Projekt Podbrdského labyrintu vymysleli pracovníci infocentra ve Spáleném Poříčí. Všechna místa je možné navštívit na kole, pěšky nebo autem. Očíslovaná zastavení jsou u lesních rybníků, obnovených božích muk, na vyhlídkách nebo například u Těnovické skály.

„Když přijdete na místo, vyndáte Vandrovní knížku, ve které si najdete stejné číslo, jako je na cedulce. Na té stránce jsou uvedené jednak souřadnice, které vás k místu už mohly přivést a současně krátké informace. Na prostor, který je pod textem, přenesete tužkou přejížděním po papíře nerovný povrch tabulky. Důležité je, aby tam bylo hlavně to číslo, protože až budete mít vyplněnou Vandrovní knížku, až navštívíte všech dvacet míst, přijdete do infocentra ve Spáleném Poříčí a tam dostanete nějakou pěknou tematickou odměnu,“ popsala vedoucí infocentra Ivana Paseková.

Podbrdský labyrint

Zatímco některé body jsou od sebe relativně blízko. Jiné jsou vzdálenější. „Nabízíme alespoň krátkou procházku, ať už od auta nebo na kole. Snažili jsme se, aby většina míst byla dostupná i pro osoby, které mají potíže s chůzí nebo pro maminky s kočárky. Proto nevyžadujeme návštěvu všech dvaceti míst, ale pro získání odměny jich stačí 17,“ doplnila Ivana Paseková.

Podbrdský labyrint spojuje dvacet malebných, zajímavých, méně známých míst libovolnými cestami, tedy labyrintem.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio