U Srní bude další veřejné krmení jelenů. Kapacita prohlídky je naplněná

31. prosinec 2013

Na Šumavě mohou lidé pozorovat krmení jelenů. Lesníci je letos už potřetí zavedou do přezimovací obůrky Beranky u Srní, kde tráví zimu až 150 kusů jelenovité zvěře. Na vycházku do obory je nutné se předem objednat. Dnešní kapacita je sice už naplněná, další termíny vypsala správa parku na počátek příštího roku.

S veřejným krmením jelenů začali šumavští lesníci na Štěpána. Jelení jídelníček popisuje Pavel Pechoušek ze správy šumavského národního parku: „Během zimy dostávají mrkev a řepu, na Vánoce i mačkaný oves a jablka.“

Sraz telefonicky nebo emailem přihlášených účastníků je vždy u hotelu Vydra v Srní. Procházka do obory trvá asi 20 minut. Organizátoři doporučují teple se obléci a přibalit dalekohled a určitě nechat doma psa.

„Ti, co přijedou, budou mít možnost uvidět i Krále lesa, což je jelen s nejsilnějším parožím na západní straně Šumavy,“ láká Pavel Pechoušek.

I když je dnešní veřejné krmení jelenů u Srní plně obsazené, zájemci se mohou přihlásit na příští termíny. V lednu a únoru budou prohlídky jelení obory vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu.

Od ledna se pro turisty otevře i pozorovací obůrka na Jeleních Vrších a nově také na Borových Ladech.

autor: lum
Spustit audio