U2: I Still Haven´t Found What I´m Looking For

2. listopad 2022

Irskou skupinu U2 si mnozí z jejich příznivců oblíbili postupně. Každé jejich album totiž přineslo něco nového, jen těch studiových vydali celkem čtrnáct.

Irská skupina U2 prodala v průběhu své kariéry zhruba 170 mil. desek a získala 22 cen Grammy. Když ovšem v r. 1976 jako školáci začínali, o ničem takovém se jim ani ve snu nezdálo. Začínali v dublinských sálech a klubech hrát populární skladby vypůjčené od jiných kapel. Když projevili zájem o nahrávání, britská gramofonová firma CBS je odmítla, ale naštěstí irská odnož této značky projevila zájem. I když si právě doma získali slušnou posluchačskou základnu, na turné po Velké Británii se setkali s mizivým zájmem. V Londýně zaznamenali v místním klubu návštěvnost pouhých devíti lidí.

Nezabývejme se však neúspěchy, které ostatně provází v začátcích každou skupinu, a skočme rovnou do r. 1987, kdy bylo vydáno album The Joshua Three. Bylo nazvané podle amerického národního parku a mnozí ho považují za vrchol jejich tvorby. Výrazné melodie inspirované bluesovou muzikou, to byla hlavní deviza této desky. Ta se během dvou dnů stala platinovou a v Americe se na vrcholu hitparády držela devět týdnů. Zajímavé je, že nejhranější skladba z tohoto alba, písnička I Still Haven´t Found What I´m Looking For se u nich doma dostala na pouhé šesté místo. Ale i tak obletěla celý svět.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.