U2: One

19. červen 2024

Mezi nejprodávanější rockové kapely na světě patří irská skupina U2. V roce 2003 byla v žebříčku časopisu Q její píseň „One“ označena jako nejlepší píseň všech dob. Byla vydána jako benefiční singl, všechny honoráře U2 byly věnovány na výzkum AIDS.

U2 vznikli v roce 1976 v Dublinu. Jsou známi svým jedinečným zvukem, který kombinuje rock, post-punk a elektronické prvky, a také svými texty, které často reflektují politické a sociální otázky. Píseň "One" vyšla v roce 1991 na jejich albu "Achtung Baby". Stala se jedním z největších hitů skupiny U2 a je často považována za jednu z nejlepších písní všech dob.

Její vznik je spojen s těžkým obdobím kapely, kdy se členové potýkali s vnitřními konflikty během nahrávání alba v Berlíně. Píseň "One" se rychle stala hymnou jednoty a solidarity. Její text je mnohoznačný a umožňuje různé interpretace, někteří ho vnímají jako výpověď o osobních vztazích, jiní vidí hlubší politický nebo společenský podtext. Píseň sehrála také významnou roli v charitativních aktivitách, zpěvák skupiny U2 Bono ji použil jako symbol pro svůj boj proti AIDS a tato skladba tak dokazuje sílu hudby, která může inspirovat a sjednocovat a přinášet naději v těžkých časech. Irští U2 tak zůstávají nejen hudebními ikonami, ale také významnými aktéry ve světě aktivismu a humanitární pomoci.

Renomovaný časopis Rolling Stone zařadil píseň „One“ na 36. místo největších písní všech dob. Zpívá se v ní o tom, že nedokážeme dávat jeden druhému nezištně lásku a přitom ji sami od druhých sobecky požadujeme. Dostaneme-li ji, přestane pro nás být tím největším darem. Jeden život, ale my nejsme stejní. Snažíme se jen uzmout jeden druhého. Jeden život, který máš, abys udělala, co je správné, zpívá se písni One od skupiny U2.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.