Ubytovat se na jižním Plzeňsku může být pro turisty problém

18. srpen 2017

Provozovat hotel nebo penzion na jižním Plzeňsku je poměrně riskantní záležitost. Za posledních pět let muselo skončit hned několik zařízení. A s tím souvisí i dramatický propad ubytovaných turistů. Podle údajů Českého statistického úřadu klesl na Stodsku za poslední čtyři roky o 55 a na Blovicku dokonce o 60 procent. Tahle čísla ale nikoho neděsí. Jižní Plzeňsko totiž turisty stále přitahuje.

Jedna z dominant Stodska Křížový vrch turisty stále láká a jeho návštěvnost každým rokem roste. Jde ale především o jednodenní návštěvníky, kteří o ubytování nestojí. Některé hotely, třeba jako Vakor z nedalekého Chotěšova, tak musely zavřít. Z dalších se staly ubytovny pro sezónní dělníky. Jednu provozuje i samotné město Stod, ale i v ní jsou především dělníci.

„Jeden pokoj neustále schováváme pro turisty, ale ti se sem chodí ubytovat jednou nebo dvakrát měsíčně,“ vysvětlil Pavel Cíp ze stodského informačního centra.

Ještě větší propad ubytovaných turistů o 60 procent za poslední čtyři roky postihl Blovicko. Jenže i tady je to podobné. Jednodenních návštěvníků naopak přibývá.

„Do roku 2015 návštěvnost rostla. V roce 2015, kdy byla Plzeň hlavním městem kultury, se návštěvnost zvedla výrazně. V loňském i letošním roce jsme na standardních číslech, takže kolem 13 tisíc,“ potvrdila ředitelka bílovického Muzea jižního Plzeňska Radka Křížková Červená.

Do Panského Dvora turisté jezdí

A na nezájem si nestěžují ani v blovickém hotelu Panský Dvůr. „Lidí přibývá a rezervace už máme i na příští rok. U nás určitě propad není," prozrazuje číšník Lukáš Roule.

Nejsme Karlštejn, nejsme region, který by žil z cestovního ruchu, říkají Blovičtí. Tím hlavním je podle radního Roberta Zelenky uspokojit místní občany a pak jednodenní turisty. „ I kdyby zde bylo ubytovací zařízení vybudované, lidi sem jezdit nebudou. Například kolem Nepomuku vznikla určitá ubytovací zařízení a jejich návštěvnost není taková, aby se skoro uživili,“ dodal Robert Zelenka.

autoři: jnm , jik
Spustit audio