Ubytovna na Borských polích uleví dopravě

V obsazené průmyslové zóně Borská pole v Plzni vznikne příští rok první ubytovna pro dělníky s 90 lůžky a restaurací. Nyní v zóně pracuje téměř 9000 lidí. Ubytovnu postaví plzeňská firma ZAT Easy Control Systems, která tam chtěla původně mít vývojové středisko. Plzeňští zastupitelé už schválili změnu záměru. Stavba ZAT-Centra ubytovacích služeb je podle zastupitelstva v souladu s územním plánem a vhodně doplňuje aktivity městské industriální zóny.

Jak řekl primátor Miroslav Kalous, pozemek 8300 metrů čtverečních byl původně prodán na stavbu výzkumného a vývojového centra. Vzhledem k tomu, že město vybuduje na Borských polích vlastní vědecko-technický park, firma se obává konkurence a od svého záměru upustila. Výzkumné pracoviště přesune na svůj pozemek do Černic, kde už má stavební povolení.

Borská pole

Na Borských polích jsou dnes zaměstnány stovky cizinců, zejména slovenských a ukrajinských pracovníků. Dojíždějí do zóny z vesnic v okolí Plzně, jako jsou Malesice a Bukovec. Kalous doufá, že se podobných ubytovacích projektů objeví poblíž průmyslové zóny více, neboť počty tamních dělníků rostou.

Dojíždějící zaměstnanci také výrazně zaplňují autobusy MHD, které už podle některých zaměstnavatelů nestačí. Město zvažuje zavedení speciálních linek na svážení z mimoplzeňských oblastí a chce jednat se zaměstnavateli o finanční spoluúčasti na dopravě, kterou by zajišťovaly Plzeňské městské dopravní podniky. Některé firmy z Borských polí, například japonský výrobce kabelových svazků Yazaki, už několik let hradí svoz dělníků autobusy ČSAD Plzeň.

Panasonic - výroba
Spustit audio