Učiliště hudebních nástrojů v Lubech končí, stěhuje se do Chebu

Ostrou polemiku vyvolala na jednání zastupitelů Karlovarského kraje petice za zachování Středního odborného učiliště hudebních nástrojů v Lubech u Chebu. Škola se 130letou tradicí totiž ve městě končí. Zastupitelstvo na svém dubnovém zasedání rozhodlo o jejím přestěhování do Chebu.

Petici podepsalo 1400 signatářů, většinou lubských občanů a to jak z řad místních zastupitelů, tak i mistrů houslařů a kytarářů z firmy Strunal. Svůj podpis připojil i její ředitel Zdeněk Pernica. Rozhodnutí krajských zastupitelů se svými projevy pokusili zvrátit jak organizátor petice Jaroslav Kraus, tak i starosta Lubů Jan Kreuzinger. Oba poukazovali na negativní dopady přesunu učiliště do Chebu. Podle jejich názorů na tento krok doplatí jak město tak i škola. Starosta poukazoval především na tradici, kterou houslařské řemeslo ve městě má i na značku, která má vynikající pověst ve světě. Podle mínění odborníků dojde přesunem učiliště k zpřetrhání vazeb mezi firmou, mistry houslaři a učni. Starosta se také obává vylidňování města. Místo aby do pohraničního města mladí lidé přicházeli, budou odtud spíše odcházet. Už teď je totiž v Lubech 14tiprocentní nezaměstnanost. Dalším problémem je dopravní obslužnost.

Houslař

Rozhodnutí krajských zastupitelů se zvrátit nepodařilo, i když návrhy na zachování učiliště v Lubech přicházely i ze stran Evropských demokratů a KSČM. Hejtman Josef Pavel poukazoval na ekonomické hledisko. Škola nemá dostatek učňů, pedagogové musí učit více předmětů, aby se uživili. Podle jeho názoru pro školu neudělalo nic ani ministerstvo školství, které bylo jejím zřizovatelem než přešla do správy kraje. Přesunem do Chebu by se měla zkvalitnit výuka, kraj chce zachovat i značku Strunal. Starosta Lubů Jan Kreuzingar nicméně na internetových stránkách města píše: "S odchodem do Chebu končí část historie učiliště i města. Jde o krutou realitu, se kterou se budeme muset naučit žít."

housle
autor: Andrea Bocková
Spustit audio