Učni z České republiky i Slovenska se sešli v Sušici na klání o putovní pohár a křišťálovou kouli

14. květen 2023 13:44, aktualizováno

Šedesát učňů z oboru instalatér a elektrikář z celé republiky a také ze Slovenska se sjelo do Sušice. Bojovali v soutěžích o putovní pohár a křišťálovou kouli.

Připojit umyvadlo, topení a udělat veškeré elektrické a instalatérské rozvody. To jsou jen některé z úkolů, které plní týmy v hale střední odborné školy v Sušici v rámci dvou soutěžních klání budoucích elektrikářů a instalatérů. Přijely na ně týmy ze třiadvaceti škol z celé České republiky a také dvě ze Slovenska.

O putovní pohár soupeří dvoučlenný tým, kdy oba členové pochází z jedné školy. Oproti tomu v soutěži o křišťálovou kouli je elektrikář z jedné školy a instalatér z jiné, předem se tedy neznají a musí se naučit spolu komunikovat.

Porotci hodnotí nejen funkčnost hotového díla a jeho estetiku, ale také bezpečnost práce a úklid na pracovišti. „Letos je úroveň soutěžících vysoká, kluci jsou připraveni, ví, co mají dělat,“ prozradil porotce Jakub Ohnut.

V Sušici se tato soutěž koná už potřinácté, a jak uvedla jedna z hlavních organizátorek, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Miroslava Hosnedlová, je o ni stále velký zájem. „Začínali jsme se šesti panely, u nichž soutěžící předvádějí svůj um. Zatím nejvíce, konkrétně 38, jich bylo v roce 2019, ale ani letos si na malou účast s 30 panely a 60 soutěžícími nemůžeme stěžovat.“

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio