Údolí Kosího potoka nabízí půvabnou krajinu i zbytky starých časů

4. červen 2021 09:00, aktualizováno

Znáte Kosí potok na Tachovsku? Překvapí vás jedinečnou meandrovitou krajinou a romantickými rozvalinami mlýnů.

Kosí potok

V lesích Českého lesa na úpatí vrchu Dyleň pramení Kosový neboli Kosí potok. Jeho tok utváří jedinečnou kaňonovitou krajinu na území stejnojmenného přírodního parku. Údolí má také spoustu kouzelných zákoutí, kde žijí chránění živočichové a rostou vzácné rostliny.

Pouť můžete odstartovat u zaniklé osady Caltov, u které začíná také naučná stezka kopírující tok Kosího potoka. Nebo můžete vyrazit za obcí Křínov a vrátit se proti proudu zpět k Caltovu. Po cestě narazíte na několik informačních tabulí.

Kromě krásné přírody vás okouzlí rozvaliny mlýnů a kamenná torza jejich zdí. Unikátní je budova bývalé Kořenské papírny. Jde o jedinou dochovanou stavbu, k jejímuž provozu se využíval zdejší vodní tok. Důkazem této pracovní činnosti jsou náhony v několika úsecích potoka.

Papírna už dávno papír nevyrábí, poslední roky sloužila jako trvalý domov, nyní už jen jako chalupa. Jezdí tam pan Miroslav Mareš z Prahy, který původně místo koupil se záměrem vodní elektrárny. Z toho však časem sešlo a budova se stala prostě víkendovým útěkem z velkoměsta.

Papír se tady dělal už v 17. století

V archivech jsou dochované listiny, psané na papírech z Kořenské papíry, už ze 17. století. „Kvalitní papír se v minulosti vyráběl čerpáním papírenské hmoty na papírenská síta, kde byl vyšitý znak měděným drátkem a ten se pak obtiskl do té papíroviny jako vodoznak,“ popsal pan Mareš.

Slávu kořenského papíru ale překazila konkurence. „Potom vznikla velká papírna v Michalových Horách, která konkurenčním tlakem tuto papírnu vyřadila z výroby psacího papíru. Nakonec se tady vyráběl jen hrubý balicí papír,“ vyprávěl majitel objektu.

Pomník připomíná tragickou událost

Po první světové válce byla ukončena výroba papíru a na místě vznikla pila. Od 50. let sloužil dům k bydlení. U domu se nachází malý pomníček. „Patří malé holčičce Sofii, která byla narozena roku 1891. Byla to dcera tehdejších německých majitelů a umřela po nepovedeném žertu nějakých řemeslníků, kteří ji opili,“ prozradil Miroslav Mareš. Na druhé straně cesty je pomník, připomínající rodinu bývalých majitelů.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio