Umělce inspiruje k tvorbě novogotický Hauenštejn

12. červenec 2005

Už potřetí se koná na Hauenštejně neboli Horním Hradě na Karlovarsku umělecké sympozium, jehož cílem je získat peníze na záchranu této historické památky. Na hrad se sjely na tři desítky výtvarníků z celé České republiky a až do příštího víkendu tu vytvářejí nejrůznější díla inspirovaná atmosférou novogotického hradu. Návštěvníci mohou vidět přímo při práci řezbáře, kováře, keramiky, ale také dýmkaře. Ten si na hrad dokonce přivezl repliku historického soustruhu, na kterém své dýmky vyrábí. Nepracuje se pouze na nádvoří, ale prakticky ve všech prostorách hradu. Vše, co během týdne na hradě vytvoří, bude až do 30. září vystaveno a pak skončí v dobročinné aukci.

Pětinu ceny pak dostanou autoři a zbytek bude určen na opravu hradu. V loňském roce se takto podařilo získat 150 tisíc korun. Peníze pak spravuje Nadace Horní Hrad, která pak opravu památky financuje.

Logo

Umělci nemají stanovené téma. Fantazii se meze nekladou, ale díla související s hradem či jeho okolím jsou mimořádně ceněná a vítaná. Vloni tu vznikl například z obrovského lipového špalku duch švédského vojáka, jenž na hradě straší. Jeho autor Libor Daenemark tvrdí s vážnou tváří, že ho už osobně potkal. Sympózium není uzavřené, umělce mohou při práci v prostorách hradu sledovat všichni návštěvníci památky. Hrad je veřejnosti přístupný denně od 10 do 18 hodin.

Nová historie Haunštejna se začala psát v roce 2000, kdy trosky koupil za půl druhého miliónu Pavel Palacký. Ten se rozhodl takřka o nemožné - vrátit ruině její původní podobu. Hrad prohlédl ve chvíli, kdy se podařilo od křovin a náletů vyčistit jeho okolí. Postupem času se podařilo zpřístupnit některé části hradu. Jen zázrakem se podařilo zachránit staticky narušenou gotickou věž, která ujížděla ze svahu dolů. I když se Horní hrad za posledních pět let změnil k nepoznání, bude ještě nějaký čas trvat, než se mu podaří vrátit jeho původní podobu, pro kterou byl nazýván Hlubokou západních Čech.

Logo
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio