Únor 1948: Kdo nešel s komunisty, čelil perzekucím. Nejvýraznější odpůrci končili ve vězení a na popravištích

„Právě se vracím z Hradu!“ Těmito slovy zahájil Klement Gottwald 25. února 1948 svůj projev, ve kterém informoval o sestavení nové vlády.

Takzvaný Vítězný únor prezentoval komunistický režim jako vítězství pracujícího lidu, ve skutečnosti šlo ale o dlouho a tajně připravované převzetí moci za vydatné pomoci tehdejšího Sovětského svazu, který si chtěl pojistit svou sféru vlivu ve střední Evropě. Demokratičtí politici nedokázali účinně reagovat, příliš spoléhali na prezidenta Edvarda Beneše, který však už byl vážně nemocný a nátlaku komunistů se nakonec podvolil.

V úřadu prezidenta ho v červnu téhož roku vystřídal Klement Gottwald a nově přijatá Ústava se stala oporou pro praktiky totalitního režimu. Začaly masivní čistky ve státních institucích, armádě, policii i v dalších oblastech společnosti. Média i kulturní sféra se museli podřídit cenzuře, přestala existovat svoboda slova a shromažďování, zavřely se hranice.

Československo se oficiálně stalo takzvanou lidovou demokracií usilující o socialismus a následně komunismus. Kdo nešel s tímto proudem, čelil perzekucím. Nejvýraznější odpůrci končili ve vězení a na popravištích a začaly první politické procesy.

Spustit audio