Únos malého Tobiáše

18. březen 2019

Píše se rok 1991. Kriminalisté z východních Čech řeší nesnadný případ. Na služebnu východočeské kriminálky byl ohlášen únos novorozence. Ztratil se i s kočárkem před nákupním střediskem, kam ho jeho matka na malou chvíli postavila.

Výpovědi svědků se rozcházejí a rodiče začínají prožívat několikatýdenní peklo. Policie prošetřuje řadu indicií, které se ale ukazují jako liché. Nejasný byl dlouho i motiv únosu. O peníze nešlo, rodičům se s požadavkem na zaplacení výkupného nikdo neozval.

Obrat v pátrání nastal až po více než třech týdnech. Pachatelku únosu pomohla odhalit pozorná matriářka, které se nezdál předložený rodný list.

Podrobně si můžete pátrání připomenout při poslechu další série Kriminálních případů Čech, Moravy a Slezska. Námět pro rozhlas zpracovala Šárka Kuchtová. V tvůrčí skupině Drama a literatura připravil dramaturg Jaroslav Pokorný.

V pardubickém studiu Českého rozhlasu účinkovaly v rolích sousedek Martina Hamaďáková a Ludmila Vlášková a jako policistka Lucie Peterková. V dalších rolích se představí Jan Vápeník, Ladislav Špiner, Tomáš Lněnička, Petr Dohnal a Kamila Sedlárová. Režie Jan Sklenář, mistr zvuku Leoš Sedláček.

Případ vychází ze skutečných událostí, pouze jména aktérů jsou smyšlená.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio