Urodily se vám švestky? Udělejte z nich klevelu a dejte si ji ke škubánkům
Právě je sezóna švestek. Připravme si pozapomenutou klevelu. Poléváme s ní škubánky, trhanec či malé knedlíky z tvarohového nebo kynutého těsta, podáváme ji jako přílohu k masu, výborná je také jako marináda.
Bramborové škubánky
- 1 kg brambor
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- Na posypání: 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 70 g sádla nebo másla
Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno. Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor. Lžící, kterou máčíme v rozehřátém sádle nebo másle, vykrajujeme škubánky, klademe je na talíře a sypeme mletým mákem a cukrem, poléváme rozpáleným sádlem nebo máslem. Podáváme se švestkovou klevelou.
Klevela ze švestek
- 3 kg švestek
- 750 g cukru
- 150 ml vinného octa
- 1 lžička mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 100 ml rumu
Očištěné a vypeckované švestky nakrájíme na kousky. Promícháme je s cukrem a vinným octem a v chladu necháme 24 hodin stát. Pak je přendáme do nádoby, přidáme koření a prudce, za občasného míchání, vaříme cca 1 hodinu. Do hotové klevely vmícháme rum. Plníme do malých skleniček, které uzavřeme víčky. Sterilizujeme 20 minut při 90 °C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.