Urodily se vám švestky? Udělejte z nich klevelu a dejte si ji ke škubánkům

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bramborové škubánky s mákem a švestkovou klevelou

Právě je sezóna švestek. Připravme si pozapomenutou klevelu. Poléváme s ní škubánky, trhanec či malé knedlíky z tvarohového nebo kynutého těsta, podáváme ji jako přílohu k masu, výborná je také jako marináda.

Bramborové škubánky

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • Na posypání: 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g sádla nebo másla

Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno. Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor. Lžící, kterou máčíme v rozehřátém sádle nebo másle, vykrajujeme škubánky, klademe je na talíře a sypeme mletým mákem a cukrem, poléváme rozpáleným sádlem nebo máslem. Podáváme se švestkovou klevelou.

Klevela ze švestek

Ingredience
  • 3 kg švestek
  • 750 g cukru
  • 150 ml vinného octa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 5 hřebíčků
  • 100 ml rumu

Očištěné a vypeckované švestky nakrájíme na kousky. Promícháme je s cukrem a vinným octem a v chladu necháme 24 hodin stát. Pak je přendáme do nádoby, přidáme koření a prudce, za občasného míchání, vaříme cca 1 hodinu. Do hotové klevely vmícháme rum. Plníme do malých skleniček, které uzavřeme víčky. Sterilizujeme 20 minut při 90 °C.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko