Už přes rok stojí mezi paneláky v Plzni-Lochotíně obří růžový králík. Má své příznivce i odpůrce

3. únor 2017

Není králík jako králík. Obvykle žije toto zvíře v králíkárně, chovatel ho krmí trávou a senem, a když je dostatečně vykrmený, ocitne se na talíři na smetaně. Úplně jiný je příběh králíka z Plzně. Obří betonová růžová socha králíka stojí uprostřed sídliště na Lochotíně. Kontroverzní umělecké dílo už přes rok budí emoce, má své příznivce i odpůrce a už několikrát přilákalo vandaly.

Na počátku byla myšlenka oživit první plzeňský obvod. Najít něco, co by doplnilo panelová sídliště. Lochotínská radnice se proto spojila s Fakultou designu a umění ZČU, která vybrala tři díla svých studentů. Jedním z nich byl králík, jehož autorem je tehdejší student fakulty Adam Trbušek. Ten v listopadu 2015 vysvětloval, proč králík žere člověka, který je v jeho podání bezmocný, nemocný a oddaný.

„V podstatě je to takový monument, pomník konzumního člověka. Inspirací mi byl obraz od Francisca Goyi a dále můj vlastní život,“ uvedl Trbušek. Králík byl tehdy ze syrového betonu a čekal na nabarvení. Zpočátku si ani sám autor nebyl jistý, jakou barvu dílu dá.

Vyhrála růžová

Obrovský růžový králík mnohé udivil, pobavil, potěšil ale i rozčílil. Ti nejvíce naštvaní psali lochotínskému starostovi Miroslavu Brabcovi. „ Dostal jsem mnoho mailů a některé i hodně sprosté. Jeden můj známý, v domnění, že ho neznám, mi dokonce vyhrožoval,“ říká Brabec.

Jenže některým slova nestačila a začali králíka poškozovat. Nejvíc asi loni v září. To neznámý vandal nasprejoval na králíka různými barvami pánská a dámská přirození. I když králíka snímá kamerový systém, troufl si na něj vandal i minulý týden.

„37letý muž králíka posprejoval barvou. Jakmile ale uviděl hlídku policie, se svou činností přestal. Strážníci následně zjistili, že je pod vlivem alkoholu. Jak podle svých slov řekl, chtěl sochu pouze poupravit,“ popsala případ mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Hyzdí anebo zkrášluje? Toť otázka

Králík má mnoho odpůrců, ale jistě i příznivce, jen je obtížnější je potkat. S určitými rozpaky komentuje reakce lidí autor králíka Adam Trbušek. „Každý má právo si o tom myslet, co chce. Někdo se s tím vyrovná a někdo ne. Mě samozřejmě mrzí, že se to někomu nelíbí, a že to musí ve svém prostoru snášet. Nicméně socha nepředstavuje tak velký zásah do jeho života, aby si zasloužila vandalismy,“ tvrdí Trbušek.

Lochotínský starosta Miroslav Brabec je rád, že reakce lidí jsou různé. „Nejvíce by lidé tomu autorovi ublížili, kdyby nereagovali vůbec. Kdyby vůči tomu byli lhostejní. Dílo má už své genius loci, svůj příběh, a už se tam říká u králíka. Myslím si, že kdyby moje mise byla spojována pouze s králíkem, tak to nebyla špatná mise,“ doplnil Brabec a dodal, že králík i dál zůstane na svém místě.

autor: lum
Spustit audio