Úžasné narozeniny Yvetty Simonové

4. listopad 2020

Yvetta Simonová dnes slaví své 92. narozeniny. Už více než šedesát let rozdává věrnému publiku radost svými písničkami. Její nezaměnitelný sametový hlas si oblíbili posluchači především v šedesátých a sedmdesátých letech, ale popularitu neztratila dodnes.

Když se ohlédneme zpátky, tak to vypadá, jako by se nic nezměnilo. Yvetta Simonová zpívá, její repertoár je za ta léta bohatý a ona sama je dnes synonymem pohody, ale také preciznosti, jistoty, spolehlivosti a profesionality vůbec. Celý život zpívala populární hudbu, ale její vnitřní projev občas odhalil její znalost tajemných hloubek života. Nikdy nezpívala povrchně. A nejvíc se její hlas ukázal jako schopný všech nuancí šansonu ve filmovém muzikálu Limonádový Joe aneb Koňská opera, kde tak nádherně barově a šantánově nazpívala ony dnes už evergreeny Když v baru houstne dým, Whisky to je moje gusto a Což nevidíš mé zvrhlé rty.

A jak byla Yvetta Simonová vybrána, aby tyto písně nazpívala? Podle jejích slov prý vůbec nevěděla, co se na ni chystá. Přišel autor hudby Vlastimil Hála a říkal: Nechceš si to zazpívat? A ona vůbec nevěděla, že je to pro film. Květa Fialová, představitelka arizonské pěnice Tornádo Lou, byla výsledkem nadšená a prý říkala: „Když budu potřebovat něco ve filmu zazpívat, dejte tam Simonovou." Ale ty písničky měly opravdu obrovský – a pro Yvettu Simonovu naprosto nečekaný – úspěch, vždyť začínala jako operetní zpěvačka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.