V areálu zámku v Újezdě nade Mží shořela stodola včetně několika zemědělských exponátů

7. září 2020 08:00

Velký požár zachvátil dnes ráno stodolu v areálu zámku v Újezdě nade Mží na severním Plzeňsku. Zasaženo bylo i několik exponátů výstavy 100 let zemědělství v Čechách.

S požárem bojovalo několik hasičských jednotek. Předběžně je škoda vyčíslena na 25 milionů korun. Příčina požáru se zatím šetří. „Stodola byla požárem zasažena kompletně a uvnitř shořelo několik exponátů včetně historických kočárů. K hašení bylo využito osm vodních proudů,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar s tím, že na místo přijel i psovod se psem cvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření.

Pozdně klasicistní zámecký statek Újezd nade Mží patří podle webových stránek soukromníkovi. Rodina areál postupně od roku 1993 odkoupila. Areál byl vybudován v polovině 17. století, přestavba je z roku 1817. Zámek je chráněnou památkou. Současní majitelé se snaží o postupnou obnova areálu, jeho oživení a zpřístupnění veřejnosti. Hlavní činností rodinné farmy je od roku 2002 ekologické zemědělství, pěstuje obilí a jiných plodiny, chová skot.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio