V Aši obnoví tradiční pálení dřevěného uhlí v milířích

30. květen 2007

Dřevěné uhlí v tradičních milířích se bude po dlouhé době opět vyrábět v Aši na Chebsku. Skupina nadšenců ze Smrčinského spolku a Ašských patriotů plánuje stavbu a zapálení prvního milíře na konec června. Z prodeje tradičně vyrobeného uhlí chtějí přispět na opravu poškozené sochy Martina Luthera. Akce se bude každý rok opakovat a také doplňovat o další ukázky tradičního uhlířství, například zpracování smůly na smolných kamenech.

Podle iniciátora akce Luboše Carana, dřevěné uhlí se vyrábělo v milířích na Chebsku ještě kolem roku 1900. Pátráním ve starých písemnostech bylo nalezeno asi 15 míst, kde stály milíře a milířské chatky. Na popud podobných nadšenců z Německa se Luboš Caran rozhodl, že tradici obnoví.

První milíř po sto letech se v Aši začne stavět 19. června. Zapálen by měl být 23. června a za týden bude milíř rozhrabán. Asi 12 metrů krychlových dřeva, které bude na stavbu milíře potřeba, získali novodobí uhlíři z polomů v městských lesích.

Podle starosty Dalibora Blažka jde o pokus vytvořit novou tradici. Slavnostní rozhrabání bude provázet oslava, kterou podpoří i město. Iniciátoři akce věří, že se z prodeje vysoce kvalitního dřevěného uhlí zejména sponzorům a místním lidem, získají peníze na opravu sochy Martina Luthera, kterou loni poškodil pád stromu.

Logo

Luboš Caran se uhlířstvím zabývá už dlouho. Chce proto každý rok akci opakovat a doplňovat o další ukázky tradičního uhlířství.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio