V Bezdružicích opravují historickou hasičskou zbrojnici

8. listopad 2022 11:00, aktualizováno

Velký vítr a vydatný déšť v loňském roce poškodil v Bezdružicích na náměstí dřevěnou věž tamní hasičské zbrojnice. Samotná zděná stavba pochází z 19. století a ve 20. století k ní byla přistavěna 15 metrů vysoká dřevěná věž, která slouží k sušení hadic a také k výcviku hasičů na zásahy ve výškách. Podobných věží se už moc nedochovalo a snad právě proto byla tato bezdružická věž v roce 2017 vyhlášena kulturní památkou.

Starosta Bezdružic Lumír Kadlec

Nyní je zbrojnice obložená lešením, ale to už brzy zmizí, jak uvedl starosta Bezdružic Lumír Kadlec. "Vloni se nám ta věž nahnula po jedné bouři, a tak jsme zjišťovali, co se stalo. Našli jsme uvolněnou spodní část konstrukce, a došlo tedy k prvním opravám. Jenže během toho se přišlo na to, že i další dřevěné části a trámy bude potřeba vyměnit, protože dřevo je napadeno dřevokazným hmyzem, a tak jsme se po dohodě s památkáři rozhodli pro celkovou rekonstrukci," vysvětlil Lumír Kadlec.

Když ke zbrojnici přijel jeřáb, aby nejdříve položil starou věž a pak postavil věž novou, seběhli se lidé ze širokého okolí, taková to prý byla podívaná. Však ještě ve střeše zbyly původní díry, které sloužily k zachycení věže jeřábem. Ostatně, díry tam zůstanou, budou mít další funkci, upraví se tak, aby sloužily jako odvětrávání, až se tam budou sušit mokré hadice. A bezdružičtí už opět mají dvě dominanty, jednou je zámek a druhou právě zmiňovaná věž hasičské zbrojnice.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio