V Blovicích na jižním Plzeňsku bude opět chirurgická ordinace

11. říjen 2018 14:15
Zprávy

S pochroumanou rukou nebo nohou už lidé z Blovic nemusí do Plzně. Od prosince bude součástí blovické polikliniky také chirurgická ambulance.

Chirurgii kdysi v Blovicích vedl nejprve pan doktor Pavlík a po něm Zdeněk Zenkl. Ten se ale rozhodl v červnu 2015 odejít do Plzně. Blovice začaly hledat nového chirurga, téměř dva roky neměl nikdo zájem.

„My jsme o pomoc požádali Plzeňský kraj, který musí vyhlásit výběrové řízení na pozici lékaře a ti praktici se do něj musí přihlásit,“ vysvětlil místostarosta Blovic Michal Hodek. Kraj nakonec ze dvou soukromých zájemců vybral Odborné zdravotnické zařízení z Plzně.

A přišly další komplikace: „Musí mít veškeré smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Bohužel určitou překážkou byla smlouva se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Bylo to hlavně proto, že z pohledu VZP, stačí praxe v Plzni, že tam je určitá dojezdová vzdálenost a že je to v limitech. Jenže my tu máme nějakou blovickou spádovost a řekněme, že například z Míšova v Brdech je to pomalu na celodenní výlet,“ uvedl Michal Hodek.

Nový lékař bude ordinovat v Blovicích 5 dní v týdnu

Chirurg tedy nakonec v Blovicích bude. Nastoupí od prosince a některé pacienty možná překvapí. „Je to doktor Purnendu Roy Chowdmury. Výhoda tohoto lékaře je, že vystudoval Karlovu univerzitu v Praze, atestace také absolvoval v České republice a spoustu let pracoval v příbramské nemocnici jako operatér i na ambulanci jako chirurg,“ vysvětlil Michal Hodek.

Podle generálního manažera Odborného zdravotnického zařízení Michala Pechy bude nový chirurg ordinovat pět dní v týdnu. „Ze začátku než ambulanci naplníme klienty tak samozřejmě všechny ty hodiny asi nevyužijeme. Chceme se také postarat o všechny staré lidi, kteří jsou v okolí na Plzni-jihu v domech pro seniory a plánujeme tuto službu chirurgie přenést i do všech těchto podobných zařízení.“ 

Nová chirurgie bude fungovat v budově polikliniky v Blovicích, a i když její služby bude provozovat soukromá společnost, bude její péče poskytována pacientům zdarma.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio