V Brdech jsou tři nové traumabody

28. březen 2019 09:35

Plzeňský kraj instaloval ve své části Brd tři aktivní traumabody, tedy tlačítka pro případ nouze. Jsou v místech, kde je problém se signálem mobilů a kde bývá hodně turistů.

Tlačítka jsou zatím na místech, kde se stýkají křižovatky hlavní cest a cyklostezek, a to u Padrťských rybníků, u louky Tři trubky a na křižovatce nad Čuralem. Body budou vyznačené také na mapách. „Ta místa byla vybrána podle toho, že ve všech lokalitách v Brdech není signál, a konkrétně toto místo bylo vybráno, protože je to takové centrum, kam lidé hodně chodí,“ vysvětlil u traumabodu Padrť vedoucí odboru bezpečnosti na plzeňském hejtmanství Radek Svoboda. V případě, že se návštěvník Brd zraní nebo ztratí, může rozbít sklo a zmáčknout tlačítko. Rozsvítí se červená kontrolka a po přijetí zprávy operačním střediskem hasičů začne svítit zeleně, na tyči je návod v češtině a angličtině. Policie na místo vyšle hlídku, která zjistí, co se stalo a případně přivolá záchranáře.

Pokud se body osvědčí, bude jich v kraji více

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky mohou být záchranáři na místě do dvaceti minut, v závislosti na aktuálním počasí. Do Brd vyjíždějí z Rokycan a z Nepomuka. Dle názoru krajského policejního ředitele Pavla Krákory je důležité, že lidé v rozsáhlém prostoru CHKO Brdy mají záchytný bod. „V loňském roce jsme měli rozsáhlou pátrací akci, kdy se ztratil v květnu senior a našli jsme ho teprve po použití vrtulníku,“ uvedl.

Novou technologii tlačítek dodal T-Mobile, který ji testuje poprvé v ČR v podobně rozlehlé přírodní rezervaci. Kraj stála tři tlačítka 116.000 korun a roční náklady na servis a provoz vyjdou na 534.000 Kč. Nouzová tlačítka, která budou v provozu nepřetržitě, zahrnují desku s radiovým modulem, externí anténou a baterií, která díky tomu, že přenáší jen minimum dat, vydrží i deset let. Snese teploty od minus 40 do plus 80 stupňů. Kraj chce využít technologii také v šumavském parku a v Českém lese, rovněž na místech bez mobilního signálu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio