V Brdech se usadil rys ze Šumavy

10. prosinec 2018 07:05

V Chráněné krajinné oblasti Brdy se zabydlel rys ze Šumavy. Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

Kvůli novému bydlišti musel rys ostrovid překonat desítky kilometrů. Proč přesně není jasné. Jedním z důvodů by mohlo být to, že v CHKO Brdy jsou pro něj vhodné podmínky pro život. To znamená dostatek potravy, prostoru, míst pro úkryt i relativní klid.

Každopádně ale se pro tuhle změnu rozhodl už ve svých osmnácti měsících. Zoologové národního parku Šumava díky moderním metodám výzkumu ví, právě tenhle rys, kterého fotopast zachytila v Brdech, se v roce 2017 narodil rysici zvané Majka ve střední části šumavského národního parku. Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se potom vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně sedmdesát kilometrů.

V Chráněné krajinné oblasti Brdy se zabydlel rys ze Šumavy. Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí

Podle vedoucího Správy Chráněnné krajinné oblasti Brdy Bohumila Fišera se v Brdech rysové objevují od devadesátých let sporadicky. Nepodařilo se ale zaznamenat, že by tam žili trvale. Bohumil Fišer doufá, že se v Brdech nový rysí návštěvník usadí, a že obohatí brdskou faunu o přirozený a důležitý článek potravního řetězce. Přítomnost šelem totiž přispívá k rovnováze v přírodě a ke zdraví krajiny.

Desítky kilometrů za vlastním teritoriem

Rys ostrovid patří mezi skrytě žijící druhy a jeho populační hustota je nízká. Na Šumavě se vyskytuje jeden dospělý jedinec na zhruba sto kilometrů čtverečních. Zároveň mají jednotliví dospělí rysi veliké domovské okrsky čítající až stovky čtverečních kilometrů.

Mladí jedinci někdy projdou desítky kilometrů při hledání vlastních teritorií a je evidentní, že si dokážou poradit i s rozčleněnou a lidmi obydlenou krajinou. Ta, společně se stále hustší a rychlejší dopravou a pytláctvím, patří k nejzásadnějším překážkám v osidlování nových domovů. Pro trvalou přítomnost rysů v Brdech tedy bude nezbytné stálé funkční propojení s dalšími oblastmi výskytu, hlavně tedy se Šumavou a Pošumavím.

Mapa přesunu rysa
autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio

Související