V bývalém plzeňském pivovaru Světovar vzniká areál pro začínající podnikatele

Začínající podnikatelé najdou v budoucnu pomoc v plzeňském Světovaru. Část bývalého pivovaru přestavuje město Plzeň na vědeckotechnický park TechTower. Areál poskytne komplexní služby a prostory vybraným inovačním firmám, bude podporovat začínající společnosti a mladé podnikatele.

Přestavba bývalých ležáckých sklepů a správní vily začala loni v prosinci a skončí do konce příštího roku. „Stavebníci v objektu vily dokončují bourací práce a budují novou kanalizaci. V prvním nadzemním podlaží bývalých ležáckých sklepů betonují podklady pro podlahy. Také provádějí pískování železobetonových konstrukcí a montují uchycení ocelové konstrukce nových stropů,“ popsala aktuální práce mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

V hlavní budově budou kanceláře, prototypové dílny, laboratoře, konferenční sál, zasedací místnosti a stravovací prostory. „O prostory pro rozvoj inovačního podnikání je z řad firem i technicky zaměřených studentů středních a vysokých škol velký zájem. Snažíme se dlouhodobě různými projekty podporovat technické vzdělávání, posilovat zájem o tyto obory a nabízet atraktivní pracovní příležitosti mladým, aby neodcházeli za prací jinam,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Kvalitní zázemí, inspirace a růst

Plzeň podporuje zájem dětí a mladých lidí o technické obory, začíná už u dětí od šesti let. Studentům a absolventům pomáhá v rozjezdu vlastního podnikání. V TechToweru najdou nejen kvalitní zázemí v podobě kancelářských prostor a dílen, ale mohou se i navzájem inspirovat a růst, uvedl ředitel správy informačních technologií města Luděk Šantora. „My jim budeme pomáhat s poradenstvím v oblasti práva, podnikatelského plánu a marketingu, můžeme je finančně podpořit při výrobě prototypu a podobně, možností je mnoho,“ doplnil.

V areálu bude pokračovat vývoj bezpilotních letadel, jemuž se už Plzeň věnuje několik let. „Počítá se i s vodní testovací nádrží pro speciální podvodní drony,“ řekl náměstek primátora Pavel.

V bývalé vile bude zázemí pro 24 dětí zaměstnanců, v celém areálu pak komunikace, zpevněné plochy a zeleň.

Přestavba Světovaru na vědeckotechnický park přijde na 640 milionů korun. Část nákladů uhradí Plzeň ze svého rozpočtu, další náklady na rekonstrukci pokryje evropská dotace.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , Magistrát města Plzně
Spustit audio