V Čachrově najdete středověkou tvrz i upomínku na brutální řádění sekerou

20. říjen 2023

Čachrov je městys v okrese Klatovy a najdeme tady hned několik zajímavostí. Krom krásné okolní přírody je tady k vidění například pozoruhodný kostel sv. Václava ze 14. století, anebo třeba starobylá tvrz.

„Tvrz postavil Vilém z Čachrova, což byl zakladatel rodu Kanických z Čachrova, a to v letech 1380-1390. Jednalo se o mohutnou stavbu o pěti podlažích, kterou obklopoval vodní příkop. Pro svou velikost byla stavba svého času označována dokonce jako hrad,“ uvedla spisovatelka Veronika Malenovská Rubínková, která pokračovala popisem současného vzezření stavby:

„Do dnešních dnů se z ní dochovala věž, do níž se vstupovalo v úrovni prvního patra. Odtud vedly také chodby do obytných místností. V současnosti je tvrz v soukromém vlastnictví a veřejnosti je nepřístupná. Turisté si ji tedy mohou prohlédnout alespoň zvenčí.“

To nelze říci pouhým slovem, co lásky spí pod tímto rovem

Jen malý kousek od tvrze stojí zajímavý kostel sv. Václava, kolem kterého se rozprostírá čachrovský hřbitov. „Díváme se na hrobku rodiny Majdlovy. Nedaleko Čachrova se nacházel Rajský mlýn. Kdysi tam žila rodina, která byla v roce 1925  vyvražděna přibližně dvacetiletým tulákem, jenž se tady potuloval. Brutálním způsobem byla tehdy sekerou zavražděna babička, několikaměsíční miminko a mladý čeledín. To nelze říci pouhým slovem, co lásky spí pod tímto rovem. To je nápis, který najdeme ve spodní části náhrobku,“ řekla spisovatelka.

Spustit audio