V centru Tachova se zabydlely nutrie. Radnice prosí, nekrmit!

30. leden 2020 08:20

Vedení Tachova řeší problém s nutriemi v centru. Město už v lokalitě rozmístilo cedule se zákazem krmení. Někteří lidé to ale nerespektují.

Nutrie jsou po celém zdejším toku řeky Mže, což lidem nevadí, ale teď se jich několik usídlilo přímo ve městě, v náhonu u rybářských sádek a okolí. Město je rozděleno na dva tábory: na příznivce, kteří si nutrie chodí fotit a krmit, a na ty, kteří v tom vidí problém. Nutrie se totiž moc nebojí, za lidmi pořád běhají a doslova loudí potravu.

Podle sdělení starosty Ladislava Macáka, prvním krokem bylo rozmístění informačních tabulí, se zákazem krmení v okolí. Pokud budou lidé toto opatření respektovat, nutrie se přemístí jinam.

Do centra města se nutrie podle informací starosty dostaly od chovatele, který je měl v uzavřeném prostoru u zahrádek. Vloni mu patrně parta opilců vnikla na pozemek a nutrie vypustila ven. Některé se prý domů samy vrátily, asi dvacítce z nich se ale svoboda zalíbila, a usadily se právě ve zmíněném náhonu. Zde mají pozornost i dostatek jídla od místních obyvatel, to jim vyhovuje.

Nutrie mohou být i agresivní

Problémem začíná být to, že když nutrie nic nedostanou, tak se na lidi i sápají. V jednom případě se nutrie zakousla do kola kočárku, to už se lidem nelíbí. Navíc v sousedství je školka, a rodiče se bojí o své děti, když jdou ven, protože nutrie se už dostaly i na tamní zahradu.

Zásluhou tabulí zakazující krmení se počet nutrií u náhonu skutečně snížil. Z dvacítky zvířat jich je tam asi jen šest, nebo sedm, zbylé se zřejmě přemístily jinam. Problém s porušováním zákazu krmení ale přetrvává. Tento týden se zastupitelé byli podívat na místo a přímo u tabule byly mrkve a zbytky potravin. O kus dál našli pro změnu vysypanou tašku rohlíků.

Podle Tachovského deníku vzniká dokonce proti nutriím ve městě petice. V případě, že bude převažovat názor, že je potřeba zvířata omezit, nevylučuje starosta Macák i případný odchyt.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio