V Černošíně otevřeli schránku kostelní věže

Tajemství schránky z kostelní věže odhalili v Černošíně na Tachovsku. Opravy se dočká celá špička věže a kříž, které byly v havarijním stavu.

Kříž na věži se naklonil a ohrožoval kolemjdoucí, a tak ho zástupci města nechali i s věží snést na zem. Všechny zrezivělé části řemeslníci obnovili, kříž znovu pozlatili a připravili na opětovné vyzdvihnutí. Ještě předtím ale černošínský starosta otevřel schránku, kterou ukrývala kopule pod kostelním křížem.

„Naposledy byla schránka z pozinkovaného plechu otevřená v roce 1996,“ uvedl starosta Miroslav Plincelner a prozradil, že v ní byly ukryty dobové noviny Tachovsko, kulturní přehled a místní zpravodaj. „Před tím byla schránka otevřená ještě v roce 1993, z té doby je pamětní zápis,“ řekl starosta. „Na dně byl ještě dopis z roku 1996 nadepsaný Pro další generace, ale já se jako další generace ještě necítím, tak ho tam ponechám jako tajemství,“ doplnil.

Vzkaz pro další generace

Dokumenty, které byly nalezeny ve schránce v minulosti, jsou uloženy v oblastním archivu v Tachově. Nyní vloží zástupci města do schránky dobové materiály, zapečetí ji a spolu s opravenou špičkou a křížem ji pracovníci specializované firmy umístí zpět na věž kostela.

„Do schránky chceme umístit dokument o tom, že město získalo kostel do svého vlastnictví. Přiložíme dobové fotografie a nějaké propagační materiály, pokud se vejde, tak i aktuální Tachovský deník,“ řekl starosta. Kromě toho umístí Černošínští do věže kopii dokumentu z roku 2006, který dokládá jmenování obce na město.

autoři: lum , Michaela Svobodová
Spustit audio