V Černošíně začalo Knoflíkování. Bude tu i knoflíkový vánoční stromek

24. leden 2019 12:30

Už jste někdy viděli pohromadě dvě stě kilogramů knoflíků? Šanci máte v muzeu v Černošíně na Tachovsku, právě tam tolik knoflíků nasbírali. Prohlédnout si je můžete na výstavě, která potrvá až do Tří králů. V prosinci ji doplní i knoflíkový vánoční stromeček.

„Oslovila jsem dámy z Domu s pečovatelskou službou, mateřskou školu, školní družinu, zapojily se kamarádky z městského úřadu i pan starosta a spousta dalších lidí z celé republiky,“ přiblížila iniciátorka nápadu Jiřina Oberdorferová Honomichlová.

Už jste někdy viděli pohromadě dvě stě kilogramů knoflíků? Šanci máte v muzeu v Černošíně na Tachovsku

Knoflíky jsou na obrazech, ve vázách, na nitích, dokonce i v žárovce. Do sbírky se zapojila celá republika, knoflíky přišly poštou například z Moravy nebo ze Severních Čech. Na Tachovsku bylo také sběrné místo ve stříbrském obchodním domě. „Lidé našli letáček na dveřích a začali nosit. Nasbírali jsme během pár měsíců určitě před deset kilogramů knoflíků,“ uvedla prodavačka Kateřina Ambrozová.

Knoflík je velmi starým vynálezem. První zmínky o knoflících pocházejí z roku 2800–2600 př. n. l. z oblasti řeky Indus a doby bronzové v Číně (2000–1500 př. n. l) a také z oblasti starověkého Říma. Knoflíky na oděvech se objevily poprvé ve 13. a 14. století v Evropě.

Výstava s názvem Knoflíkování potrvá až do 6. ledna 2020. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin. V prosinci ještě k výstavě přibude vánoční stromeček, který bude mít ozdoby, řetězy a špičku samozřejmě také z knoflíků. Pokud se chcete zapojit, vyrobte knoflíkovou ozdobu a přineste ji včas do muzea.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio