V Česku je epidemie chřipky, v západních Čechách zatím jen v Karlovarském kraji

7. únor 2024

Případů chřipky stále přibývá a to ve všech věkových skupinách. Mezi kraje s nejvyšší nemocností patří Karlovarský kraj. V Plzeňském kraji je podle MUDr. Daniely Fránové z FN Plzeň nemocnost o něco nižší.

„V Plzeňském kraji se minulý týden nemocnost chřipkou pohybovala kolem 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel. A v Karlovarském kraji je to přes 2000,“ uvedla v pořadu Co vás zajímá MUDr. Daniela Fránová, vedoucí lékařka Očkovacího centra Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň.

Nemocnost akutními respiračními chorobami se sleduje na 100 tisíc obyvatel. „Když přesáhne hranici 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel, mluvíme o epidemii. Protože dominující cirkulující virus je virus chřipky, jedná se o chřipkovou epidemii,“ objasnila MUDr. Fránová.

Chřipku není radno podceňovat

Chřipku rozhodně nepodceňujte, je to choroba, kterou mohou provázet nejrůznější komplikace. Tou primární je zápal plic. „Samozřejmě na chřipku lze také zemřít,“ doplnila lékařka, „dokladují to i čísla letošního roku, v Česku už máme 18 potvrzených úmrtí na chřipku.“

A jaká jsou základní doporučení MUDr. Daniely Fránové v rámci prevence chřipky? Před chřipkovou sezónou se nechte očkovat. Jestliže už tady chřipka je a vy očkovaní nejste, dodržujte základní hygienická pravidla, vyhýbejte se místům s velkou koncentrací osob a noste ochranu dýchacích cest, respirátor.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio