V Česku stárne populace dětských praktických lékařů. A nemá je kdo nahradit

Téměř polovina sloužících dětských praktických lékařů v Česku se podle profesní komory blíží důchodovému věku. Kdo je v praxích nahradí, ale není jasné. Pokud někde lékař skončí, tak na dobu, než si pacient zvolí nového, zdravotní karty archivuje krajský úřad. V Plzeňském kraji na hejtmanství je aktuálně uložena zdravotní dokumentace od pěti praktických lékařů pro děti a dorost a to ze Kdyně, Klatov nebo třeba Horní Břízy.

Bez dětského lékaře jsou například i v Horšovském Týně na Domažlicku. Lidé za ním musí jezdit několik kilometrů do okolních obcí. Náhradu shání vedení města už dva roky, zatím ale bez úspěchu. „Zkoušeli jsme inzeráty, nabízíme ordinaci a v případě potřeby i městský byt, aby se tu mohl dětský lékař zaběhnout,“ potvrdil starosta Horšovského Týna Josef Holeček.

Všeobecná zdravotní pojišťovna na Domažlicku opakovaně vypisuje výběrová řízení na dětské praktické lékaře a pro problematické oblasti nabízí i bonusové programy, někde ale marně. Přetlak zájemců má ve své ordinaci například i dětská lékařka Alena Šebková z Plzně. „Nás oslovují velmi často. Já už musím odmítat prakticky všechny. Jak to bude dál nevím, protože kapacita je tak přečerpaná, že už bychom to nezvládli,“ uvedla.

Podle VZP v současnosti funguje v Plzeňském kraji 113 dětských praktických lékařů a situace je stabilní. „Do budoucna by ale mohl nastat problém s odchody lékařů do penze, například na Domažlicku nebo Tachovsku,“ řekla tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Problém může nastat i v dalších okresech

„V Plzeňském kraji, když bych vzal horizont třeba dvou let, tak by bylo potřeba alespoň nějakých dvacet lékařů. V horizontu deseti let už by to bylo kolem čtyřiceti lékařů,“ potvrdil předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost pro Plzeňský kraj Ctirad Kozderka.

Jak uvedla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková, hlavní nedostatky jsou v systému vzdělávání mediků a mladých lékařů. „My skutečně musíme motivovat mladé. Ti musí nejprve vidět ten obor na fakultě a pak si ho mohou chtít vybrat, protože se jim zalíbí. Budeme se o to zase snažit a doufejme, že se to povede. Fakulta je šest let a za čtyři a půl roku složí atestaci. Bohužel ale přistupuje taková tendence mladých, že pokud už si vybírají praktickou medicínu, tak jdou na dospělou, protože to je obor tříletý,“ vysvětlila Alena Šebková.

V současnosti se jedná o úpravě oboru Pediatrie s větším důrazem na praxi, což by mohlo do ordinací přilákat další zájemce. „Bohužel to nevyřeší tu stávající krizi, protože ti noví nám přijdou do té praxi v nejlepším případě za nějaké dva, tři roky. Budoucí dva, tři roky budou za mě velmi krizové,“ uzavřela Alena Šebková.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio