V Dobřanech chybí kulturní dům

23. duben 2019 15:35

Lidé v Dobřanech by chtěli mít k dispozici kulturní dům, o možnostech debatovali se starostou Martinem Sobotkou.

V Dobřanech chybí místo, kde by se mohli lidé scházet a kde by se mohly pořádat plesy, koncerty a jiné společenské akce. I když je možné využívat sál v Psychiatrické nemocnici a ve městě je také Kino Káčko, kulturní dům by si podle místních město zasloužilo.

Ve společenském sále hasičské zbrojnice v Dobřanech debatovalo několik desítek lidí. Od moderátora setkání - dobřanského starosty - dostali jednoduchý úkol: zasnít se, a pak vyslovit svá přání. „Tady není kde pořádat kulturní akce, pokud budou vyslyšeny potřeby všech, mohl by kulturní dům být využíván každý den,“ řekl jeden z debatujících Luboš Friček. Nápady diskutujících se postupně zapisovaly na tabule. Nakonec se jich tam objevila více než desítka. Také zastupitel Petr Vacek z hnutí Aktivní Dobřany s mnohými souhlasil. I podle něj by si Dobřan kulturní dům zasloužily. „Stánek, kde by se lidé mohli scházet, kde by mohly být koncerty klasické i populární hudby, tady chybí,“ myslí si.

První setkání občanů Dobřan přineslo první nápady. Teď je budou zkoumat odborníci tak, aby mohlo být příští setkání o něco konkrétnější. „Kdybychom udělali vše tak, jak tady bylo naplánováno, tak jsme na čtvrt miliardě. A to si myslím, že vzhledem k ostatním potřebám, které město má, nikdy nemůžeme splnit,“ řekl starosta. Ten nabídl dva návrhy: dobudovat centrum Káčko, které zatím slouží jako kino a sál pro menší divadelní představení, nebo proměnit sportovní halu pod nádražím. Využít by se podle něj mohlo také prostor dobřanských kasáren.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio