V domku v Dobroslavicích najdete stovky porcelánových panenek. Některé i pláčou nebo se smějí

9. březen 2024

V Dobroslavicích na Opavsku v Moravskoslezském kraji stojí domek postavený speciálně pro panenky. Sbírka porcelánek Bianky Klapuchové se časem tak rozrostla, že jim začaly být vyčleněné prostory malé. Panenky přitom původně sbírat nechtěla. Svojí mamince, která si jich pár pořídila, ale slíbila, že se o ně postará a bude je vystavovat. Nakonec ji ale tak okouzlily, že aktuálně vlastní úctyhodnou sbírku. Jen těch větších má přes šest set.

Panenky nakupuje, některé ji lidé darují. Cení si například daru od paní Josefy z Pardubic. Panenku značky Heubach/Köpppelsdorf dostala ve čtyřech letech od německých domácích, u kterých tehdy sloužila její maminka. A Bianka Klapuchová panenku pojmenovala Josefa po její původní majitelce. Jméno má každá panenka, často přímo od výtvarníka, který ji vyrobil.

Ve sbírce jsou panenky od zhruba 35 výtvarníků, převážně zahraničních. Nejde ale jen o miminka či panenky v romantických šatech. Najdete tu třeba i babičku s dědečkem, jeptišku či kominíky a také spoustu panenek v krojích. Anebo takzvané panenky flirtovačky. S očima, které mrkají a koulí. Nebo dokonce starožitnou panenku s rotující hlavou se třemi obličeji.

Křehké krásky s certifikátem

Řada porcelánových panenek má certifikát pravosti, který obsahuje kolekci, návrháře, počet vyrobených kusů a číslo dané panenky. Signace je provedena většinou na zátylku. To ale není pro sběratelku to nejdůležitější. Přednost dává panenkám, které mají zajímavý obličej. Říká jim šklebíci, a tak na poličkách a ve vitrínách najdete panenky, které pláčou, vyplazují jazyk, mračí se či ukazují zuby.

Jiné panenky se pro změnu usmívají

Do rukou paní Klapuchové se občas dostanou i panenky v zuboženém stavu. Pak nastupuje jejich pracná renovace. Pořizuje jim nové šaty či paruky, s opravou poničených částí jí pomáhá i manžel.

Dům panenek v Dobroslavicích můžete navštívit po předchozí telefonické domluvě. Pokud se do něj vydáte, vyčleňte si alespoň hodinu. Majitelka o nich umí poutavě vyprávět a ukáže vám třeba i formu, která slouží pro výrobu porcelánových hlaviček.

Spustit audio