V Domově pro seniory Clementas není žádný další nakažený

1. září 2020 08:30

V domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou prošli v posledních dnech testováním na onemocnění Covid-19 všichni klienti i zaměstnanci. Domov přijal přísná bezpečnostní opatření poté, co se u jedné z klientek nákaza potvrdila.

V centru pro seniory je aktuálně zhruba 60 klientů a stejný počet zaměstnanců. „Klienti i personál mají negativní výsledky testu i při druhém odběru a pozitivní klientce skončila karanténa. Děkuji všem za trpělivost i profesionální přístup,“ shrnul zdejší ředitel Lukáš Bardon.

Clementas byl po celou dobu ve spojení s klatovskou hygienickou stanicí i Plzeňským krajem, který poskytl rychlotesty. „Termíny testování se domlouvaly na etapy. Někdo byl testován v Plzni, někdo v Klatovech, někdo přímo v Janovicích,“ vysvětlila generální ředitelka domovů Clementas Renata Prokešová.

Malý zázrak

V polovině srpna přivezli do Janovic klientku z nedaleké nemocnice dlouhodobě nemocných. Při opakovaném testování jí byl zjištěný koronavirus. Následně se kvůli možnému rozšíření nákazy rozběhl kolotoč vyšetření a testů klientů a zaměstnanců. Další nemocní se ale nepotvrdili.

„Z medicínského a hygienického hlediska se jedná o zcela unikátní výsledek, kterým Clementas ochránil Klatovsko před dalším šířením covidu. Tato záchrana před katastrofou je dílem správně nastavených pravidel prevence, kvalitně řízených kompetencí jednotlivých pracovníků, které jsou ku prospěchu pacientů řešeny do posledních detailů a jinde na ně třeba zapomínají,“ uvedl MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Nemocnice Klatovy. 

Vše se povedlo díky disciplíně

Podle Renaty Prokešové se na tomto úspěchu podílelo několik aspektů. Především včasné nastavení karantény. „Pravidla, postupy a pomůcky máme připravené již od jara, takže během 15 minut bylo vše připravené. Nová budova je také stavěná dle evropských norem. Má velké a vzdušné pokoje i veřejné prostory. Jednotlivé domácnosti jsou uzpůsobené tak, aby se klienti nesetkávali,“ komentovala.

Třetím bodem je respekt personálu, klientů i rodin k onemocnění. „Všem chci hlavně poděkovat, protože dodržovali domluvené postupy a pravidla,“ uvedla Renata Prokešová s tím, že život v domově se ani v době karantény výrazně nezměnil. „Na život s rouškami a dezinfekcí si již klienti zvykli. Budeme pokračovat v přijímání nových klientů a zaměstnanců do doby, než se domov zaplní,“ uzavřela.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio