V dubnu 1943 spojenci bombardovali Dobřany. Zaznamenali první ztráty

5. květen 2021 19:50, aktualizováno

První letoun i vojáky ztratili spojenci během druhé světové války na našem území nedaleko Dobřan na jižním Plzeňsku. A to když omylem vybombardovali místo zbrojovky v plzeňské Škodovce nic netušící město Dobřany. Místní Klub vojenské historie lokalizoval místo, kam spojenecký letoun spadl.

Zbytky sestřeleného letadla

Výsledkem útoku spojeneckých letounů na Dobřany byly více než dvě stovky mrtvých a vybombardované téměř celé město. Šlo však o tragický omyl. Pumy měly podle plánu dopadnout na plzeňskou Škodovku – jednu z klíčových zbrojovek nacistického Německa v průběhu druhé světové války.

Bombardovací svaz označil cíl v domnění, že jsou nad plzeňskou Škodovkou. „Vizuální kontakt umocnilo to, že viděli shora psychiatrickou léčebnu a kasárna,“ upřesnil Miloslav Faifr z Klubu vojenské historie Dobřany. Zdroje uvádí, že se jednalo o 249 letadel.

Spojenci při útoku ztratili jeden letoun

Šlo o jejich vůbec první sestřelený stroj na našem území a také o první padlé vojáky. Byl to bombardér Avro Lancaster se sedmičlennou posádkou z letecké jednotky, která měla za úkol označit a osvětlit cíl.

Zbytky sestřeleného letadla

„Omyl se stal letounu osudným, když si spletl Dobřany s Plzní a stáčel se na sever. Celá formace se otočila a letěla zpět do Anglie. Letoun měl malou výšku, dostal se nad plzeňské letiště, kde ho lehký flak(protiletadlový kanon-pozn.red.) poškodil,“ uvedl Lukáš Vajdík. Celá posádka letounu zahynula. Po dopadu byli vojáci pochováni u hřbitovní zdi vedle veřejných záchodků. Po válce byla těla exhumována a převezena na Olšanské hřbitovy.

K 80. výročí sestřelení spojeneckého letadla v roce 2023 plánuje Klub vojenské historie Dobřany umístit k místu dopadu válečného stroje informační desku.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio