V Heřmanově Huti se otevře muzeum skla

14. září 2021 15:09, aktualizováno

V obci Heřmanova Huť bývala kdysi vyhlášená sklárna. Její xistenci bude připomínat právě vznikající malé muzeum, které by se veřejnosti mělo otevřít letos v říjnu.

Lidé na sklárnu v Heřmanově Huti často vzpomínají, a tak pomalu začalo vznikat v centru obce malé muzeum, kam přispěl velkou částí nejenom starosta Radek Lukáč, ale také přímo sami obyvatelé, díky kterým se nashromáždilo velké množství skleněných misek, váziček, sklenic a dalších výrobků.

Starosta Radek Lukáč

„Máme tady takový malý poklad. Získali jsme vzorky z výroby naší sklárny,“ sdělil starosta. Sklárna Heřmanova Huť kdysi patřila pod koncern Sklo Union Teplice. Nejvíce se zde vyrábělo nápojové a lisované sklo.

Mnoho exponátů nese pečeť Františka Pečeného. „Na pana Pečeného jsme hrdí. Byl to náš obyvatel a byl výtvarníkem, takže spousta skla má jeho rukopis,“ připomněl Radek Lukáč. V připravované expozici budou k vidění jak malované ovocné mísy, popelníky a vázy, tak mnoho dalších výrobků ze skla.

Sklenice ze sklárny mají na sobě loga nápojových značek. Najdou se ale i takové, které jsou pomalované vzory kytiček nebo rybiček. K vidění budou v muzeu i malé lékovky na pilulky a různé kapky.

Zatím je vše v přípravě, ale už v říjnu by mělo muzeum být hotové a otevřít se veřejnosti. Následně bude muzeum přístupné pro objednané návštěvníky nebo při větších obecních akcích.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio