V historické Brtounově chalupě v Bystrém se dozvíte všechno o historii ševcovského řemesla

20. leden 2022

Brtounova chalupa je jednou z nejstarších v městečku Bystré poblíž Poličky v Pardubickém kraji. Stavení má číslo popisné 137. Po generace v ní žil rod Brtounů a toto jméno vstoupilo dokonce do české literatury. Město Bystré v chalupě zřídilo minimuzeum s expozicí historie ševcovského řemesla.

Na malovaném štítu Brtounovy chalupy uvidíte letopočet 1723. Tehdy se chalupa v lokalitě Na Podměstí začala stavět. Údaje o stavení čp. 137 ve Vedřelově ulici skutečně sahají k tomuto datu, kdy na obecním místě postavil svou chalupu Jiřík Michl. Rod Brtounů v ní začal žít v roce 1772. Nejznámějším majitelem chalupy byl v letech 1848 až 1868 Jan Brtoun. Vlastenec a propagátor myšlenek Karla Havlíčka Borovského. Jeho příběh zaznamenala spisovatelka Teréza Nováková v románu Na Librově gruntě.

Šídla, kopyta a dratve

Brtounova chalupa je dnes zařízená v duchu lidového umění, světnice vypadá velice autenticky. V prostorách bývalého chléva město připravilo expozici ševcovského řemesla. Jednak proto, že jeden z majitelů Brtounovy chalupy byl vážený švec, ale zejména kvůli tomu, že ševcovina byla v 19. století nejrozšířenějším řemeslem v Bystrém.

Už v druhé polovině 19. století bylo v obci mnoho obuvnických dílen. Na začátku 20. století vznikla Lípova továrna, která přešla na strojní výrobu a zaměstnávala až tři sta dělníků. V roce 1930 bylo v Bystrém kromě této továrny dalších osm velkovýrobců obuvi a devět samostatných obuvníků. Znárodněné obuvnické závody pak přešly pod národní podnik Botana Skuteč. V Bystrém se vyráběly například lyžařské boty.

Ševcovské náčiní

V interiéru Brtounovy chalupy si můžete prohlédnout nástroje, nářadí i materiály, se kterými ševci kdysi ve svých dílnách pracovali. O historii tohoto řemesla a tradicích ševců v Bystrém se dozvíte od průvodce. Pokud návštěvu minimuzea plánujete, průvodce je třeba předem telefonicky kontaktovat, čísla najdete na webových stránkách města nebo informačního centra.

Potomci rodu Brtounů v ženské linii žijí v Bystrém dodnes. Posledním mužským pokračovatelem rodu byl herec Antonín Brtoun. Jako absolvent herectví pražské DAMU působil v divadle v Hradci Králové, později přešel do Městských divadel pražských. Antonín Brtoun si zahrál například ve filmech Akce Bororo, Lev s bílou hřívou nebo televizních seriálech Dobrodružství kriminalistiky či Panoptikum Města pražského.

Vybavení Brtounovy chalupy působí velice autenticky
Spustit audio