V hokeji jsem rybníkář, ve fotbale trávníkář, směje se herec Pavel Nečas

24. červen 2024

Známý je z mnoha seriálů a rolí, které se díky němu staly výraznými, jako je třeba boss Matějka z Okresního přeboru. S ním Pavla Nečase spojuje také vášeň pro fotbal, a v hercově případě pro sport obecně. Už několik let je ostatně tváří Radiožurnálu Sport, kde moderuje středeční talkshow Na place. S Alex Mynářovou si povídal především o sportu, ale také o svých seriálových rolích.

Vedle fotbalu, hokeje a tenisu propadl Pavel Nečas už před neuvěřitelnými 40 lety také golfu. Je nejen jeho zapáleným hráčem, ale také znalcem české golfové historie, a dokonce i všech hřišť v České republice.

„Za 80 dní jsme jich před osmi lety s Davidem Suchařípou objeli všech 105. Vlastně jsme hráli denně dvě až tři hřiště, takže známe všechna hřiště v republice,“ usmívá se Pavel Nečas.

Ladislav Hampl, Pavel Nečas a David Novotný, tváře talkshow „Na place“

Jako sportovní fanoušek si užíval i nedávné MS v hokeji, kde česká reprezentace po 13 letech vybojovala zlato. „Byl jsem na dvou zápasech – na Američanech a potom jsem dostal od Kubíčka Voráčka lístek na finále se Švýcary,“ vypráví.

„Bylo to prostě fantastický a ta jízda našeho nároďáku turnajem byla spanilá, byla nádherná. Byl to hokej radost pohledět a ten zážitek v tom O2, když Pasta dával gól, tak to bylo, jako když tam vybouchne deset tisíc min. Byl to takový výbuch, že to O2 málem spadlo.“

Nedat gól není takový průšvih

Sám hraje hokej prý takzvaně rybníkářsky, i když klučičí sen stát se úspěšným hokejistou neminul ani jeho. Asi rok a půl hrál za Transportu Břeclav jako starší žák, pak ale vstoupilo do hry komplikované dojíždění, a především rozhodnutí nastoupit na hereckou konzervatoř.

Alex Mynářová a Pavel Nečas

„Ale dodnes, kdekoli jsem byl v angažmá, tak jsem si vždycky našel nějakou partu a chodil jsem jednou dvakrát týdně si zahrát hokej,“ dodává Pavel Nečas a přiznává, že zatímco od fotbalu musel s přibývajícím věkem jako hráč upustit, hokej hraje i ve svých bezmála 60 letech stále.

„Hraji vepředu, abych toho co nejméně zkazil. Když gól nedám, tak se nic neděje. Ale kdybych ho dostal, tak to by byl průšvih,“ směje se.

Jak často se Pavlu Nečasovi stává, že si ho lidé pletou s jeho jmenovcem, expremiérem Petrem Nečasem? Jak ho bavila role polepšeného záporáka v seriálu Zoo? A využil v seriálu Vinaři svoji zkušenost z práce na vinohradu? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Alexandra Mynářová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.