V Horšovském Týně a Plzni začal Juniorfest

7. listopad 2011

V Horšovském Týně a v Plzni začal čtvrtý ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest, který potrvá do 9. listopadu. Program druhé největší dětské přehlídky v České republice letos nabízí projekce tří desítek filmů z devíti evropských zemí a řadu doprovodných akcí. Plzeňské zahájení se konalo v neděli v multikině CineStar a druhé hlavní pak v kině v Horšovském Týně, kde se odehraje 80 procent akcí.

Hlavní hvězdou letošního Juniorfestu bude Gojko Mitič, jednasedmdesátiletý herec srbského původu. Jeho kariéru odstartovaly indiánky natáčené v bývalé Jugoslávii v 60. letech. Autogramiádu bude mít Gojko Mitič v Plzni v úterý od 16:00 hodin. V 18:30 hodin pak převezme v Horšovském Týně Zlatou rafičku. Za celoživotní přínos dětské kinematografii převezme letos Zlatou rafičku režisér Václav Vorlíček.

Velkým tahákem je podle ředitelky festivalu Judity Soukupové středeční akce Páni kluci po 35 letech v Horšovském Týně v 15:30 hodin. Přijedou například hosté Zdena Hadrbolcová, Jiří Lábus, Josef Laufer, a hlavní představitelé Magda Reifová a Michal Dymek. Od natáčení se prý nikdy všichni společně nesešli.

Řada projekcí budou mít na Juniorfestu českou i zahraniční premiéru. Z českých snímků například film Bastardi II. za účasti delegace tvůrců. Festival také připomene 80. výročí Barrandova, k němuž organizátoři připravili výběr některých velmi starých filmů, které se málo hrají. Jde o filmy Dědeček, Kylián a já z roku 1966, Na dobré stopě z roku 1948 nebo Martin a červené sklíčko z roku 1966.

Program festivalu najdete na internetových stránkách www.juniorfest.cz

Spustit audio