V Hošťce chtějí čistit vodu v potoce kvůli bobrům

17. leden 2006

Příhraniční obec Hošťka na Tachovsku chce vybudováním čistírny odpadních vod a kanalizace vyčistit vodu desítkám bobrů na Kateřinském potoce. Zvířata se snaží ochránci přírody i místní lidé v oblasti udržet, neboť se vrátila po více než sto letech a indikují zlepšující se životní prostředí.

Potřebných 30 až 40 milionů korun se snaží získat Hošťka ze státní kasy. Má projekt i vydané stavební povolení. Státní fond životního prostředí zatím dotuje pouze obce nad 2000 obyvatel, Hošťka se sousedními Žebráky jich má 350. Dalších 90 Vietnamců tam není hlášeno trvale, ale eviduje je pouze cizinecká policie. Odpadní voda nyní stéká splaškovou kanalizací do rybníka pod návsí, který se vlévá do Kateřinského potoka.

Obec už loni požádala ministra životního prostředí o výjimku z dotačních pravidel. Hlavním argumentem je rozšiřující se populace bobrů. Sama vesnice by na investici nedosáhla. Její roční rozpočet se pohybuje mezi pěti až šesti miliony korun. Jediným zdrojem zisku ve výši zhruba milionu korun ročně je 680 hektarů lesů.

Logo

Vladislav Malinovský z českobudějovické developerské firmy xTerra, která obci pomáhá se domnívá, že obec je na stavbu perfektně připravená. Podle něj je zatím tendence podporovat čistírny ve větších obcích a vesnice typu Hošťky jen výjimečně. Také v nich ale budou muset čistírny do 12 až 18 let být. Pokud je stavba svázána s ochranou životního prostředí, měla by mít šanci.Radnice už vložila do projektu více než milion korun. Navíc doložila průzkumy, argumenty a návrhy ochranných pásem.

Bobr evropský je chráněným a kriticky ohroženým druhem. Měří od hlavy po ocas až 140 centimetrů a váží kolem 30 kilogramů. V přírodě žije osm až deset let. Každý rok vyvede tři až čtyři mladé, z nichž polovina přežije. Největším problémem pro něj jsou saponáty a jedovaté chemikálie ve vodě, které by mu odstranily ochranný tuk z kožešiny.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio