V Kladrubech mají novou kapli Panny Marie

18. září 2019 11:00

Nová kaplička byla dostavěna v Kladrubech u Stříbra. Podobná kaple před mnoha lety už na tomto místě stála, ale kvůli špatnému stavu byla zbourána. Kladrubští si ji přáli obnovit, a tak kapli znovu postavili na původních základech.

V Kladrubech u Stříbra na Tachovsku mají novou kapličku Panny Marie. Podobná kaple před šedesáti lety už na tomto místě stála, ale kvůli špatnému stavu byla zbouraná

Kapličku najdete kousek za městem Kladruby směrem k obci Benešovice. „Původní kaplička zmizela někdy v 60. letech,“ upřesnila starostka Kladrub Hana Floriánová. Na základě iniciativy některých místních občanů se začaly hledat informace o tom, jak vlastně vypadala. Byla zpracována projektová dokumentace a začalo se stavět. Stavba vyšla na šest set tisíc korun, z toho sto tisíci přispěl i Plzeňský kraj.

Vzniklo místo pro procházky a setkávání

„Kaplička je na krásném místě. V okolí jsou rybníky s příjemným posezením. Věříme, že to bude místo setkávání všech občanů Kladrub,“ dodala starostka. V kapličce bude časem umístěn obraz Panny Marie, které je zasvěcena.

Kladrubští si ji přáli obnovit, a tak kapli znovu postavili na původních základech

„Už jsme se tam byly podívat. Je to krásné, hlavně v okolí ty vzrostlé stromy, hodně to bude lákat k procházkám. Těším se, až bude obnovena i kaplička u Petrova Mlýna. Postavili to naši předkové a je to odkaz pro další generace,“ řekla místní obyvatelka Helena Kokrmentová.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio