V Kladrubech na Rokycansku dnes začnou likvidovat následky rozsáhlého požáru vepřína

21. leden 2020 07:20

V rozlehlém zemědělském areálu u Kladrub na Rokycansku začalo hořet v noci z neděle na pondělí. Na místě zasahovalo 11 jednotek hasičů.

Při požáru naštěstí nikdo z lidí nebyl zraněný. Uhořelo ale velké množství prasat. Jak řekl Richard Bílý z Krajské veterinární správy, tak podle evidence chovatele to bylo 400 chovných prasnic a 1400 čerstvě narozených selat. Kvůli požáru taky na rokycanské radnici včera zasedl krizový štáb. Hasiči navíc do zemědělského areálu povolali dron s termovizí, aby mohli sledovat skrytá ohniska požáru.

Včera na místo požáru zástupci kafilerie přistavili kontejnery, kam se budou uhořelá zvířata nakládat. Jakmile požářiště od hasičů převezmou majitelé firmy a prohlédne ho policejní vyšetřovatel se psem, začne se s likvidací. Dohlížet na ni budou zaměstnanci Krajské veterinární správy.

„Dnes začne demolice technologie a současně s tím budeme vyndávat torza uhořelých těl zvířat a dávat je do kontejneru, protože je tam kontaminace požárem a požární vodou. Masokostní moučka, která se z toho v kafilerii vyrobí, se potom spaluje v cementárně,“ uvedl zástupce ředitele a veterinární inspektor Richard Bílý.

S likvidací uhynulých zvířat by se nemělo otálet

Veterináři chtějí odvézt uhynulá zvířata co nejdříve a věří, že se to podaří do konce tohoto týdne. Podle Richarda Bílého jsou sice klimatické podmínky dobré, ale i tak tam bude práce den ode dne obtížnější, protože zbytky zvířat by se mohly začít rozkládat.

Událost je vedená jako nedbalostní trestný čin s velkou škodou, kterou hasiči předběžně odhadují na 35 milionů korun. Díky jejich zásahu se ale podařilo uchránit majetek za zhruba 70 milionů korun.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio