V Klatovech spojili Týden knihoven s irskou kulturou

3. říjen 2005

Týden knihoven začíná v celé České republice. Netradiční program připravili v Městské knihovně v Klatovech. Ve spolupráci s radnicí a Místní akční skupinou Pošumaví uskuteční týden irské kultury. Čtyřicet přátel z Irska, převážně dětí, přijelo do Klatov v neděli večer. Výsledkem návštěvy odborníků a mladých umělců z partnerského irského regionu pro oblast Pošumaví mají být společné projekty v oblasti kultury, vzdělávání, turistiky, zemědělství, zkrátka v celém regionálním rozvoji.

V průběhu návštěvy proběhne jednání odborných skupin, děti se zapojí do týdne knihoven, který se v Klatovech zaměří právě na irskou kulturu. Mladí umělci předvedou ukázky tradiční irské hudby a tance.

Oficiálně program začíná v pondělí na klatovské radnici za účasti zástupců z irského území LAG Meath LEADER a jejich protějšku na české straně z MAS Pošumaví a velvyslance Irské republiky a slavnostním zahájením Týdne irské kultury v knihovně.

Logo

Irové na Klatovsku budou mít celkem bohatý program. Pracovně se například sejdou s další partnerskou skupinou z Regenu, prohlédnou si místa, která se v Pošumaví rozvíjí díky penězům z programu Leader. Například Švihov, Chanovice, Oselce, a Kasejovice. Večery budou patřit folkloru. Postupně se představí klatovský, horažďovický i čachrovský soubor.

Návštěva z Irska se soustředí zejména na oblast Pošumaví i když například na zpáteční cestě si prohlédne také centrum Plzně a zoologickou zahradu. Jinak pozornost zaměří na území, které patří do působnosti MAS Pošumaví. Klatovy, Horažďovice i Švihov mohou ukázat spoustu historických památek, irský soubor má naplánováno řadu vystoupení. Organizace časového harmonogramu byla ale náročná, především proto, že probíhá ve dvou odlišných skupinách- pro dospělé odborníky a pak pro děti. Takže zatímco budou probíhají pracovní jednání, děti se například zabaví na koňském ranči.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio